SANAL PARA BITCOIN

  • 9.12.2013 00:00

Sanal bebekler, sanal balıklar derken artık nur topu gibi sanal paramız var.

Adı bitcoin.

Bilgisayarda en küçük kapasite birimi olan “bit” ve bozuk para anlamında “coin” kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kelime bitcoin.

Bu sistemin mucidinin Satoshi Nakamoto olduğu söyleniyor. İsminin de sanal olduğu söylentileri mevcut. İlk olarak 2009 yılında ortaya çıkan bu sistem çığ gibi büyüyerek devam ediyor.

Peki bu parayı nasıl elde ediyoruz?

16 haneli şifreyi(problemi) çözen herkes 25 bitcoin sahibi oluyor. Bu şifreyi çözme ve para kazanma işine madencilik adı veriliyor. Ne kadar çok madencilik yaparsanız o kadar çok bitcoin kazanıyorsunuz. Fakat bitcoin kazanmak için çözmeniz gereken şifre her geçen dakika zorlaşıyor. Bu şifreyi çözmeye yardımcı olan bilgisayarlar ve programlar satışa çıktı bile.

Dolaşımda ki para sınırlı. Sınırlı olması paranın daha fazla değer kazanmasını sağlıyor. 2040 yılına kadar 21 milyon bitcoin’in piyasada olması hedefleniyor. Sistem belli bir noktaya kadar kendini enflasyona ve deflasyona karşı koruyor.

Özel bitcoin döviz bürolarında bu paraları bozdurarak dolar vb. döviz kurlarına dönüştürme yapabiliyorsunuz.

Tamamen sanal olan bu para biriminin avantaj ve dezavantajları tabiiki var.

Öncelikle somut bir karşılığı yok. Ülkeler para basarken onun bir karşılığı olmasına dikkat etmek zorunda dır. Yoksa ülke ekonomisi alt üst olur. Bu sistemde tedavüldeki bitcoin’in altın, gümüş ve benzeri bir mal karşılığı yok.

Bir ülkeye veya bir kişiye ait değil. Bunun avantaj ve dezavantajı var. Avantajı bir ülkeye ait olsaydı o ülkede ki her türlü çalkantıdan olumlu yada olumsuz etkilenecekti. Ama bir ülkeye ait olmadığı için ülke ekonomilerinden bağımsız. Dezavantajı ise somut bir güvencesi yok. Yani Amerikan Dolarında doların somut güvencesi Amerikan hükümetidir. Hiçbir ülke kendi para biriminin değer kaybetmesini istemez.

Cüzdan (wallet) adı verilen sanal ortamlara sahip olurken kimlik bilgisine gerek duyulmuyor.

Mal ve hizmet alımlarında kişiler kimliklerini açıklamak zorunda olmaması vergi ödememek için ideal. Ve hatta karanlık işlerde kullanmak için mükemmel bir araç. Hesaplarınızı donduracak bir merci bulunmuyor.

Para transferlerinde ek ücret alınmıyor ve yıllık hesap işletim ücreti de yok.

En kötüsü ise hacker saldırıları. Bir sabah uyandığınızda fakir ama gururlu bir kişi olarak gözlerinizi dünyaya açabilirsiniz.

Peki bu sisteme nasıl dahil olacağız diyen okuyucumuz var ise yüce Google amcamıza bitcoin yazın o size yol gösterir. Şimdiden bol kazançlar dilerim.

Saygılarımla.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • ömer bayri
    ömer bayri
    14.01.2012 17:39

    davut muduru daha ıyı yerlerde gormek ıstıyoruz sızı sgk genel mudurlugunde daıre başkanı olarak gormek ıstıyoruz allahın ıznıyle ınsallah o mevkılerde gelecekısınız

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız