TAKİP EDİLDİĞİNİZİN FARKINDA MISINIZ?

  • 13.04.2013 00:00

 

Evden işe ya da işten eve giderken bugün kafanızı kaldırın ve etrafınıza dikkatlice bakın.

Kasaptan manava, kırtasiyeciden markete kadar her yerde birçok işletmenin güvenlik kamerası var. Tam bir istatistik değil ama gözlemlediğim kadarıyla her dört iş yerinden birinde güvenlik kamera mevcut.

Bu kameraların adı belli, güvenlik kamerası; Görev tanımı belli, güvenlik ile ilgili bir problemin oluşmasını engellemek veya oluşmuş olan problemi çözmek amacı ile kullanmak.

Peki, durum öylemi?

29 Mart 2013 tarihinde ulusal basında yer alan haberler özel hayatın gizliliğini ve güvenlik kameralarının amacı dışında nasıl kullanıldığını bir kez daha ön plana çıkardı.

Olayı kısaca hatırlatmak gerekirse, Galatasaray Basketbol takımın koçu Engin Ataman ile yaşam koçu olan Şeyda Coşkun’ un İstanbul’un saygın bir oteline beraber (yan yana) girerken ve çıkarken ki görüntüleri (güvenlik kamerası görüntüleri) bir şekilde basına sızdırıldı.

Etik mi? Hayır değil. Şu an otel sahipleri avukatları aracılığı ile kendilerini savunuyorlar.Bunu yapan kişi tespit edildi ve işine son verildi. İş işten geçmiş sür eşeğini…

Araç ve gereçler her zaman amaçları doğrultusunda kullanılsa daha yaşanır bir dünya da yaşayabilirdik diye düşünüyorum.

Örneğin 1866 yılında İsveçli bilim adamı Alfred Nobel dinamit lokumunu bulduğunda,buluşunun kendi vatandaşlarının öldürülmesinde kullanılacağını sanırım hiç düşünmemişti.

Amacı darbeyle patlamayan güvenilir bir patlayıcı bulmak ve bu patlayıcıyı yol açma çalışmalarında büyük kayaların parçalanması için kullanılmasını sağlamaktı. Yüzlerce insanın günlerce uğraştığı hafriyat çalışması dinamit lokumları ile saniyeler sürecekti.

Sonuçta Nobel dünyaya iki eser bıraktı. Birisi dinamit lokumu diğeri ise kendini bir derece mutlu etmeyi hedefleyen Nobel Barış Ödülü vakfı.

Diyeceğim o ki, güvenlik kamera kayıtları adli olayları aydınlatma da çok işimize yarıyor.Hırsızlık, yaralama ve cinayetlerin kısa zamanda ve doğru bir şekilde çözülmesin de güvenlikkameralarının önemi yadsınamaz.

Peki ya özel hayatın gizliliği ne olacak?

Girdiğiniz bir işyerinde kamera olup olmadığını nasıl bileceğiz?

Bu kamera kayıtlarının başkaları ile paylaşılmadığından nasıl emin olacağız?

Son olarak bir apartman dairesi düşünün ve üçüncü katında bir kamera. O kameranın yönüyola doğru. Bu kameranın amacı sizce güvenlik midir?

Tabii ki de hayır. O zaman çözüm belli, güvenlik kameralarının koyulması konusunda bir standart getirilmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Ve bu işin acilen yapılması gerekiyor Amacı dışında kamera kayıtlarını kullanmanın ağır cezası olması gerekiyor.

Bilmem haksızmıyım?

Saygılarımla.


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız