Savaşın Ekonomik Boyutları...

  • 28.02.2022 10:39

Dünya kuruldu kurulalı her zaman insanoğlunun gözünde paylaşılmaz olmuştur. İlkel insanlar yemek paylaşımı nedeniyle kavgalar etmiştir. Daha sonra ateşi keşfeden insanoğlu  silahlarını da çeşitlendirmeye başlamıştır. Demiri işleyen insanoğlu, barut, tüfek ve topu icat edip kullandıkça çağ kapatıp çağlar açmıştır. Ekonomik olarak geliştikçe insanların savaşları çeşitlenmiştir. 1900'lere gelen insanoğlu yaptıklarını, ürettiklerini satabilmek için pazar arayışına girmiş ve bunun sonucunda 1.Dünya Savaşı çıkmıştır. Savaştan birçok ülke ve insanlık etkilenmiştir. 1.Dünya Savaşı hepimizin bildiği gibi, Ham madde ve sömürge arayışı,  Almanya ile İngiltere  arasında yaşanan ekonomik rekabet, Fransız ihtilalinin neden olduğu milliyetçilik akımları, Fransızlar,  Almanlardan Alsos-Loren bölgesini geri istemeleri, Devletler arasında meydana gelen bloklaşma, Rusya ile Avusturya arasında Balkanlar üzerindeki çıkar çatışmaları , Siyasi birliğini tamamlamakta geciken Almanya ile İtalya arasında siyasi dengelerin değişmesi en önemli nedenlerindendir.

Savaş 4 yıl gibi uzun bir süre sürmüş insanlık kaybetmiştir. Savaşta kazanan, silah üreten ve satanlardan başkası değildir. Gelelim 2. Dünya savaşına Almanya ekonomisi 1.Dünya Savaşı sonunda çökmüş yeni arayışlar içine girmişti. İtalya ile birlikte bu savaşa girdi. Yani savaş yine ekonomikti. 1939 yılında Polonya’ya giren Almanlar, faşist bir düşünceyle her tarafa saldırdı ve savaş öyle bir büyüdü ki, Rusya , İngiltere, Fransa da savaşa dahil oldu. ABD ile Japonya'da savaşa dahil oldu. Savaşın sonu 1945 yılında ancak bitti. Savaş sonunda demokrasi kazandı. Dünya haritası yeniden oluştu. 2 kutuplu hatta 3 kutuplu Dünya oluştu. NATO ve Varşova Paktı oluştu. Tarafsız ülkelerle 3 kutuplu Dünya siyaseti oluştu. Soğuk savaş dönemi başladı. Ta ki Sovyetler Birliği dağılıncaya kadar yani 90' lara kadar böylece devam etti bu durum. 90'lı yıllara gelinceye kadar. Bu dönemde Sovyetler Birliği dağılmaya başladı. Ardından Azerbaycan - Ermenistan Savaşı, İran- Irak Savaşı, Irak- Kuveyt Savaşı gibi birçok savaş hortladı. Yugoslavya' nın dağılmasıyla Sırplar- Arnavutlar ve bölgede yaşayan Türk ve Müslümanların savaşları. 2021 yılının sonlarında Rusya ile Ukrayna arasında gerginlik iyice artmaya başladı. Sonunda 2022 yılında AB ve ABD nin kışkırtmaları nedeni ile Ukrayna - Rusya arasında istenilmeyen savaş çıktı. Bu işte avuçlarını ovuşturan AB ülkeleri  ile ABD yapacağı satışlarla kazanacağı dolarları hesaplamaya başladı bile. Yani her savaşta olduğu gibi birileri ölürken birileri dolarlarına ve Euro'larına ekleyeceklerinin hesaplarını yapma peşine düştü bile. Silah satarak, yeniden imar ederek, ilaç satarak yeni pazar oluşmasını sağlayan, timsah  gözyaşı döken insanlar bir gün gelir o finanse ettiğiniz silahlar sizleri de vurabilir.

İnsanların barış içinde kavgasız, gürültüsüz ve savaşsız bir dünya da yaşamalarıdır dileğimiz

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız