Erdoğan’dan Ekonomiye Neşter!..

  • 21.12.2021 11:24

Son 2 ay içerisinde dövizdeki aşırı yükselişe ve fiyatlardaki artışa, tasarruf sahiplerinin Türk Lirasından kaçışına seyirci kalmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Aralık Pazartesi akşamı yaptığı Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarıyla Dolar ve Euro’daki artışı durdurarak düşüşe geçmesini sağladı.

Neydi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları; 2022 bütçesinden bahsederek ülkemizin giderleri 1trilyon 751 milyar lira, gelirleri de 1trilyon 473 milyar TL olarak açıkladı. 425 milyar lirası personel gideri 69 milyar lirası Sosyal Güvenlik Kurumu primlerine devlet katkısı 128 milyar lirası mal ve hizmet alımı, 290 milyar lirası sosyal güvenlik sistemi için olmak üzere 657 milyar lirası cari transferler, 150 milyar lirası mahalli idare payı olarak belirlenmiştir, diyerek devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan özellikle vatandaşın ekonomik nedenlerden dolayı tedirgin olduğunu ve bu nedenle dövize yöneldiklerini TL deki mevduatlarını dövizdeki yükseliş nedeniyle dolara yöneldiklerini fakat bunu da döviz kuruna endeksli TL mevduatını ve diğer Türkiye ekonomisine uygun argümanları kullanarak önleyeceğiz. Vatandaşımızı asla mağdur etmeyiz. Sözleriyle adeta güven dağıttı.

Cumhurbaşkanının sözleri adeta dövizdeki yükselişin hızını kesti ve aşağıya doğru düşüş başladı. Özellikle sosyal medya hesaplarında düşüşle birlikte sevinç yaşayanlar olduğu gibi yüksek fiyattan döviz alarak kayıp yaşamak istemeyen vatandaşlar hüzünlü bekleyişe geçtiler. Dolar ve Euro kurundaki düşüş ve altının gramındaki düşüş hızla aşağıya doğru gitmekteydi. Yazıyı yazdığım saatlerde DOLAR Kuru: 13,29 TL - EURO Kuru:14,97 TL – ALTIN Gramı:770,80 TL ye gelmişti.  Cumhurbaşkanı konuşma yapmaya başladığında DOLAR Kuru: 18.40 TL’lerdeydi. EURO 20,40 TL‘lerde, ALTIN Gramı ise 1050 TL’lerde seyrediyordu. Televizyonlarda ise birçok haber kanalında özellikle kurlar ve altının gramı hakkında yorumcular konuşma yapıyordu.

Hükümetin kur artışıyla ihracatı yükseltmek değil, faizi düşürmek için kararlı olduğunu ve mevduat sahiplerini de TL de tutmak için kurdaki yükselişi hazinenin üstleneceğini ve TL de mevduat kaybının yaşanmayacağı müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomik olarak bir çok işi başardıklarını, bazı kötü niyetli insanların kurdaki yükselişi bahane ederek hükümeti kötülediklerini vurguladı. Türk Lirasında cazibe artışı yapıldığını belirten Prof.Dr.Sefer ŞENER bu durumun dövize endeksli Türk Lirası mevduatına geçildiğine de vurgu yaptı.

Yükselişi geriye çeviren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile Dolar 5 TL , Euro 5,5 TL, Gram altın fiyatında 280 TL’lik düşüş sergiledi.

Şimdi bu programda neler söyledi Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan; 

1.Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın “KUR DAHA YÜKSEK OLACAK” diye mevduatını “TÜRK LİRASINDAN DÖVİZE GEÇİRMESİNE İHTİYAÇ KALMAYACAK”

2.Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı “FİRMALARIMIZA DOĞRUDAN MERKEZ BANKASI ARACILIĞI İLE İLERİ VADELİ KUR RAKAMI VERİLECEK.”

3.Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki “STOPAJI %10’a İNDİRİYORUZ”

4.Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini artırmak için “DEVLET KATKISI ORANINI YÜZDE % DAHA ARTIRARAK YÜZDE 30 ‘a ÇIKARTIYORUZ”

5.Asgari Ücretin Gelir Vergisi ve Damga Vergisi’nden muaf olması uygulamasını tüm çalışanlarımızı da kapsayacak şekilde genişletmiştik. “MEMURLARIMIZI DA BU KAPSAMA DAHİL EDEREK FİİLEN ALDIKLARI ÜCRETLERİN ARTMASINI SAĞLIYORUZ.”

6.Artık bu ülke yüksek faizle parasına para katanların cenneti olmayacak. ”ARTIK BU ÜLKE İTHALAT CENNETİ OLMAYACAK”

7.Türkiye Cumhurbaşkanı olarak “ÜLKEMİZDE YATIRIMLARI DURDURACAK, ÜRETİMİ DÜŞÜRECEK, İHRACATI ENGELLEYECEK, HİÇBİR ADIMIN ATILMASINA İZİN VERMEYECEĞİMİ” buradan bir kez daha ilan ediyorum.

8.Artık bu ülke sıcak para hülyasıyla avutulup, “EKONOMİSİ ASIL İHTİYAÇ DUYDUĞUATILIMLARDAN UZAK TUTULAN BİR ÜLKE OLMAYACAK.”

9.Her kim kur spekülasyonu, fahiş fiyat ve faiz baskısıyla “ÜLKEMİZİ GEÇERLİLĞİ KALMAMIŞ EKONOMİ MODELLERİYLE YOLUNDAN DÖNDÜRÜLEBİLECEĞİNİ SANIYORSA YANILIYOR.”

10.Burs ve kredi ödemelerini önümüzdeki yıl “LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE 850 LİRAYA,YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE 1700 LİRAYA, DOKTORA ÖĞRENCİLERİNDE 2550 LİRAYA ÇIKARIYORUZ” diyerek açıkladı.

Şimdi Döviz ve Altın da ki düşüş piyasalara ne şekilde yansıyacak, hep birlikte izleyip göreceğiz, bekleyip görelim. Ekonomide alınan kararların neticesi ne olacak.     

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız