Bolu ve Deprem Gerçeği…

  • 6.12.2021 17:58

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda 3 Aralık 2021 de düzenlenen “BOLU VE DEPREM GERÇEĞİ” adlı oturuma katıldık.

Oturumu izlemeye gelenler ilgili ve konularında uzmanlaşmış mimarlar, inşaat mühendisleri, 90’lı yılların Bolu Belediye Başkanı ve İnşaat Mühendisi Necdet Gören, Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapan ve istifa eden İnşaat Mühendisi Mansur Şen, şuan Belediye Başkan Yardımcısı Asuman Şentürk, Geçmiş dönem İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Bolu Temsilcisi İnşaat Yüksek Mühendisi Şenda Aksungur, inşaat mühendisleri, mimarlar ile yetkili ve etkili konumda olanlar, yazarlar, çizerler, haberciler Bolu da konuyla alakası olan her kesimden insanın merakla izlediği KONU ile bilgilendik, dertlendik, yorumladık.

TMMOB Bolu il Koordinasyon Kurulu sekreteri Erol Perçin yaptı, deprem tehlikesine karşı önlemlerin alınmadığını vurguladı.

Mimarlar Odası Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş CANDAN, konuşmasına yerel ve merkezi yönetimlerin sorumluluğunda afetlerin arttığını vurgulayarak başladı.

İktidarın 19 yıldır uyguladığı politikalar ile Cumhuriyetin kazanımlarını yok ettiğine ve oluşturulan yapı denetim sistemindeki hataları, akademik altyapı oluşturulmadan açılan üniversitelerin kaliteli eğitim vermediğini vurguladı.

Yapı denetim sisteminin özelleştirilmesine de vurgu yapan Tezcan Karakuş CANDAN, Her afetin arkasında ekonomik beklenti var.

Afetlere karşı gerekli tedbirler alınmıyorsa doğal olaylara dönüşüyor.

Bilim ve teknikten kopma, rant politikaları, denetimsizlik gibi olaylar afetlere davetiye çıkartmıştır. Fay hatlarına karşın yapılaşmazsanız, doğa olayları afete dönüşmektedir. Kentsel dönüşümde yapılan hataları vurgulayan Karakuş fay hatlarına uygun yapılaşma yapmazsanız zaten geliyorum diyen afetleri nimete çevirirsiniz. Doğayı hesaba katmazsanız kuru kentsel dönüşümlerle afete davetiye çıkartırsınız. Fay hatlarını dikkate almazsanız afet ben geliyorum der.” dedi.

Deprem kronolojisiyle sözlerine başlayan İnşaat Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Özer AKKUŞ, ‘Coğrafyamızda depremlerle yaşamışız.1500 de yaşadığımız depremde 5000 vatandaşımızı kaybetmişiz. 1000 kadar bina yıkılmış.

Surlar zarar görmüş. Depremle ilgili ilk bilimsel çalışmaların ilk defa Osmanlı döneminde 2.Abdülhamit dönemimde yapılmış, bu dönemde Atina ve İstanbul Rasathanelerinde bilimsel çalışmalar yapılmış. İlk deprem raporunun bu dönemde hazırlandığını görüyoruz.

Cumhuriyet döneminde ilk ciddi depremin 1939’da Erzincan da gerçekleşmiştir. 33000 vatandaşın can kaybına neden olduğu ve Erzincan’ın yeri değiştirilmiştir.1940 yılında İtalyancadan çevrilen deprem yönetmeliği çıkartılıyor.

Bolu ilinde1944 yılında Bolu Gerede depremi gerçekleşiyor.

Bu depremin ardından Deprem Yönetmeliği revize ediliyor. Cumhuriyetin ikinci büyük depremiyle de 1976 yılında Van ilinde karşılaşıyoruz.

Bu depremden sonra 3.Büyük Deprem ile de 1999 Yılında Marmara bölgesini etkileyen depremle karşılaşıyoruz.

20 bine yakın vatandaşımız hayatını kaybettiği bu deprem sonrası neler yapabiliriz tartışmalarının başladığı tarihtir.

Yapı stokumuza bakılmıştır.

2010 Yılında Deprem taraması yapılmış rapor hazırlanmıştır. 2011 Yılında Türkiye Deprem stratejisi Eylem Planı çıkartılmıştır.

Bu rapor kapsamlı bir raporudur, 2012 İle 2023 yılları arasında Depreme karşı neler yapılabilir diye yol haritası çıkarılmıştır.

Bu rapor da Yetkin Mühendislik tartışması, mühendislik eğitimi tartışması, yapı envanteri çalışmasıdır. Her İl ve ilçede mühendislik fakülteleri oluşturularak eğitimin kalitesi zayıflamıştır.

Bu orada okuyan mühendislerin kabahati değildir. Kentsel dönüşümün temel kaynağı depremken, maalesef imara elverişli olmayan tarım alanları, yapılaşmaya açılmıştır.” dedi.

Doç Dr. Bülent Özmen Bolu İlinin Deprem Tehlikesi ve Riski konusunda konuştu. Deprem istatistikleri Deprem bölgelerinin öneminin artık kalktığını yapılacak binaların veya var olan binaların bulunduğu yer hakkında bilgilerin önemine değindi.

Yer ivmelerinin önemi ile bina tasarımlarının yapıldığını ifade etti. Depremle ilgili bilgilere ulaşmanın riskler hakkında bilgi edinmenin kolaylaştığını internetin bilgi edinme konusunda sağladığı kolaylıklara değindi. Bolu kent merkezinden geçen faylar hakkında bilgiler vererek konuşmasını tamamladı.

Son konuşmayı yapan Bolu Ticaret Odası Başkanı ve İnşaat Mühendisi Türker Ateş ise 1999 depreminde yaşadıklarını ve depremin ekonomik yapıya olan etkilerine değinen bir konuşma yaparak konuşmasını tamamladı. Katılımcıların soru sormasına fırsat verilmeden konuşmacılara plaket verilerek oturum tamamlanması yadırganan konu oldu.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız