PİYASALAR SAKİNLEŞTİ

  • 20.11.2020 00:00

 

Türkiye’de uzun zamandır süren döviz ve altın fiyatlarındaki yükseliş yerini sakinleşmeye bıraktı.

Merkez Bankası Başkanının görevden alınması ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası sonrası yaşanan sıkıntılar ile piyasalarda yaşanan gerginlik ile sürekli değişiklik gösteren döviz ve altın fiyatlarına 19 Kasım tarihinde yapılan Merkez Bankası toplantısından çıkan faiz artırımı sonrası oranı yeterli bulan piyasalar sakinleşmeye başladı…

Faiz artışını 475 baz puan artırarak %10.25 ten %15’e yükselterek piyasaların gazını alan, Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, dövizde ve Atın fiyatlarındaki istikrarı sağlamış oldu.

Borsa da fiyatlar Merkez Bankası toplantısı kararından 1 hafta önce yükselmeye başlamıştı.Bu yükseliş kararın ardından da sürdü. 

Merkez Bankasının kararı öncesi 8.58 TL den 7.66 TL’lere kadar gerileyen dolar kuru, kararın ardından 7.51 TL’ye kadar düştü. Gram altın fiyatı ise 450 TL’ye kadar gerilerken Euro fiyatı ise 8.90’lara geriledi. Piyasalarda döviz ve altın fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte yatırımcının Borsaya yönelmesi borsada fiyatların yükselmesi rahatlamayı da beraberinde getirdi. Tecrübeli isimlerden olan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın 19 Kasım tarihinde yapılan toplantıda alınan kararlarda faizi yükseltmeleri ile yaşanan bu rahatlama ile piyasalar yılı bitirecek mi?

Hep birlikte göreceğiz.

Borsa yükselişini sürdürürse yani dışarıdan yatırımcı gelirse piyasalar rahat nefes alır.

DOLAR, EURO ve ALTIN fiyatları aşırı yükselmezse önümüzdeki yıl 2021’e piyasalar sakin girer.

Petrol fiyatları düşük seyrederse ve Altının onsu da yatay seyrederse yatırımcı BORSA da kazanmayı sürdürür. DOLAR yılı 7.98-8.05’lerde tamamlayabilir.

EURO 9.30-9.40’ları bulabilir.

ALTIN fiyatları ise gram altın 475 ,485, 495 ve 500 TL’lere ulaşabilir.

Piyasalar yapılan icraatlar, alınan makroekonomik tedbirlerle risk primi düşüş gösteren TÜRKİYE önümüzdeki yıl daha rahat bir ekonomik tablo sergilemektedir.

Eğer yaşanan pandemi süreci korana aşısı sayesinde 2021 yılının başlarında bir rahatlama sağlarsa bu sayede Turizm gelirlerinde büyük bir artış yaşayacak olan TÜRKİYE ekonomik açıdan da rahat bir nefes alacaktır.

Saygıdeğer okurlarım hepinize saygılar sunuyorum.

Hoşça kalınız...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız