21. YÜZYILIN İLK ÇEYREĞİNDE AK PARTİ İKTİDARININ GERÇEKLEŞTİRDİĞİ TÜRKİYE’NİN BÜYÜK PROJELERİ

  • 8.04.2021 00:00


     2000’li yılların başından günümüze ülkemizde gerçekleştirilen mega projelerin çıktılara Türk insanını küresel oyuncular içerisinde ön sıraya oturtmuş bulunmaktadır. Son yirmi yıllık dönemde baş döndürücü hızla gerçekleştirilen projelerimiz; otoyol bağlantılı tünel ve köprüler, hızlı tren projeleri, İstanbul Havalimanı ile çok sayıda il ve bölgedeki havaalanları ve tüm illerde gerçekleştirilmiş yüksek öğretim kurumlarını bir çırpıda saymak mümkündür.

     Otoyol bağlantılı mega köprülerin ilki İzmit Körfezine yapılmış olan Osman Gazi köprüsüdür. Bu köprü Ülkemizin en büyük mega kenti İstanbul’u Bursa, Balıkesir, Manisa il sınırlarını geçerek İzmire bağlamaktadır. İzmir körfezi üzerinde inci gibi salınan bu köprü 2685 m uzunluğunda ve köprüyü sarmalayan İstanbul-İzmir Otoyolu 407 km.dir.  

     İkinci otoyol bağlantılı Yavuz Sultan Selim Köprüsü Trakya illerimizi İstanbul geçişi ile Kuzey Marmara istikametinden Kocaeli-Sakarya illerini geçerek Anadolumuza bağlamaktadır. Köprü ile birlikte otoyol uzunluğu 398 km olup 2020 içerisinde faaliyete geçirilmiştir. 

     Üçüncü otoyol bağlantılı 18 Mart Çanakkale Köprüsü Tekirdağ ilimizi Çanakkale boğazı geçişi ile Balıkesir üzerinden İzmir’e bağlamaktadır. Yapım aşamasında olan köprünün uzunluğu 3869 metre olacaktır.  

     İstanbul içerisinde gerçekleştirilen Marmaray Tren hattı İzmit’ten başlayarak (Gebze-Halkalı) İstanbul boğazının altından geçerek Anadolu-Avrupa bağlantısını sağlamaktadır.

     Yine İstanbul içerisinde araçların geçişini sağlayan Avrasya Tüneli Anadolu yakasında Hasanpaşa girişinden başlayarak İstanbul boğazını alttan geçerek Avrupa yakasında Yenikapı’ya bağlamakdadır. Bu tünel 14.6 km uzunluğunda olup İstanbul trafiğine ve yakıt tasarrufuna büyük bir katkı sağlamaktadır.

     Hızlı tren projeleri, Ankara-Eskişehir-İstanbul, Ankara-Polatlı-Konya, Konya-Polatlı-İstanbul arasında gerçekleştirilmiştir. Ankara-Sivas, Bursa-Osmaneli, Polatlı-İzmir ve Yerköy-Kayseri Hızlı Tren projeleri Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılına yetiştirilmeye çalışılmaktadır. 

     Türkiye’mizin 15 ilinde gerçekleştirilmiş ve 6 ilinde gerçekleştirilmekte olan hava limanlarından en önemlisi ise İstanbul Havalimanıdır. İstanbul Havalimanı 1.4 milyon m2 kapalı alanlı, 5 pisti ile 110 milyon yolcu kapasiteli dünyanın en büyük mega projesidir.

     21. yüzyılın 20 yıllık döneminde gerçekleştirilmiş olan otoyollarındaki en büyük tünelleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Yapımı bitmeküzere olan Yeni Zigana Tüneli 14.5 km, bitmiş olanlar Ovit 14 km, Kop Dağı Tüneli 6.5 km, Sabuncu Beli 6,5 km, Ilgaz Tağı 7,2, Cankurtaran 3.2 km, Samankaş 5 km, Ordu Nefise Akçelik 3.8 km, Orhangazi 3.4, Kağıthane Piyalepaşa 3.2, Bolu Dağı 6,2, Topçam 3 km, Osmangazi 5 km, Dolmabahçe Bomanti 7,5 km, Kuskunkıran 2,3 km, Tirebolu 4.3 km, Sarıyer Çayırbaşa 2 km, Yunus Emre 3.9 km, Dranaz 2 km, 8 Ağustos 1.9 km, Araklı 3.8 km, Bayraklı 3.4 km, Güvenlik 1.8 km, Erkenek 1.8, Belkahve 1.7, Konak 1.8 km, Karahan 1.6, Boğsak 3.2 km, Çayeli 3.1 km, Selçukgazi 1.2 km ve Amasra 1 km.

     21. yüzyılın en büyük projelerinden bir diğeri ise Yükseköğretim’deki atılımdır. 2000’li yılların başında 76 olan üniversite sayımız  her ile bir üniversite sloganı ile gerçekleştirilmiş olan ilave 130 yeni yükseköğretim kurumu ise başlı başına gençlerimize sunulmuş olan büyük bir proje zinciridir. Bu yükseköğretim kurumlarının ülkemiz bilim hayatı ile ekonomik gelişmemize katkılarını dikkat çekmek isterim.  

     Ülkemiz bu büyük projeleri küresel güçlerin maşası olan içimizdeki DHKP-C, Fetö, PKK ve bunlara sempati duyan zavallı sivil toplum örgütleri ile satılmış basın yayın organlarının muhalefitine rağmen gerçekleştirmiştir.

     2004 yılından itibaren Cumhuriyet Mitingleri düzenleyerek darbecilerle işbirliği yapan sözüm ona akademisyen ve emekli generallerin başını çektiği kitlelerin meydanlardaki bağrışmalarına, 2012 yılındaki MİT Başkanına yapılmak istenen tutuklama teşebbüsü sonrası Gezi Olayları, 6-7 Ekim PKK ayaklanması, 17-25 Aralık hukuk darbesi ve 15 Temmuz 2016 Askeri Ayaklanmasına rağmen bu mega projelerin gerçekleştirilmesi ülkemizin kalkınma hamlesinde önemli kilometre taşlarıdır.

     Türkiye güneyde Irak-Suriye sınırlarında PKK’ya, Kuzey’de kardeş devletimiz Azerbaycan’da Ermeni Diasporasına karşı savaş yürütmektedir.  Akdeniz’in Doğusunda rum çetelerine destek veren AB ülkeleri ile mücadele etmektedir.

     Etrafımızda bizim ekonomik gelişmemizi istemeyen bu kadar düşman varken içimizdeki terör örgütlerinin belini güçlü devletimiz kırmaktadır. Bu başarıları gerçekleştiren siyasi kadroları milletimiz şükranla yadedecektir.   

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız