SAĞCI VE SOLCU GÜNLER

  • 15.01.2014 00:00

BUGÜNLERDE iki kişi ile duygudaşlık (empati) yapmaya çalışıyorum. Ancak kendilerinin bundan haberleri yok. Bolu’nun iki saygın insanıdır kendileri.  Birincisi Bolu Barosunun Onursal Başkanı Sayın Yener Bandakçıoğlu diğeri Abant İzzet Baysal Üniversitesinde de Öğretim Görevlisi olarak çalışmış eğitimci Sayın Hasan Dinç. Her ikisine de buradan selam ve saygılarımı gönderiyorum. Şu anda gazetelerimiz ayrı olsa da bir dönem her ikisiyle de aynı gazetelerde görev yapma mutluluğu yaşadım.

***

Yaşı 40’ın altında olanların bilemeyeceği, bilenlerinde çok az kişi kaldığını söylemek istiyorum. Ülkenin savaş alanına döndüğü 70’li yılların son dilimlerinde Bolu’da bu kargaşadan az da olsa nasibini alan bir şehirdir. İstanbul’da Ankara’da her gün onlarca genç öldürülürken olaylar tek tük de olsa Bolu’da da görülüyordu. Bolu’nun mahalleleri bölünmüştü. Sağcı mahalleler, solcu mahalleler vardı. Hatta sokaklar bile sağcı solcu diye ayrılmıştı.

***

İktidarda Süleyman Demirel’in başbakanlığında AP (Adalet Partisi) hükümeti vardı ve CHP yine o zaman da muhalefetteydi.  Sokakta birbirleriyle savaşanlar MHP’li gençler ile CHP’li gençlerdi. Ama AP iktidardı. MHP’liler kendilerine sağcı, CHP’liler kendilerine solcu diyordu. Oysa hepsi birbiriyle kardeşti. Ama birileri onların kulaklarına birbirleriyle düşman olduğunu fısıldıyordu ve onlar bu fısıltıya inanıyordu.

***

İşte o kargaşa günlerinde, CHP’nin il Başkanlığını Sayın Yener Bandakçıoğlu yaparken, MHP’nin İl Başkanlığını da Sayın Hasan Dinç yapıyordu.  Belki de bu iki insanın soğukkanlı davranışları Bolu’da çok kan dökülmesini önlemiştir. Öyle ki, solcular MHP İl Başkanı Sayın Hasan Dinç’i bile vurduklarında soğukkanlı davranışlarını korudular. O günlerde herkes Bolu’da kan gövdeyi götürecek diye beklerken ve birileri de yangına körükle giderken beklenenin tam tersi oldu. Bu olay sakin bir şekilde atlatıldı.

***

Bu konuyu satırlarımın arasına almamın sebebi, bugünlerde CHP-MHP ittifakından çokça söz ediliyor olmasıdır. Hatta CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayını çok iyi MHP’li olduğu bilinen Mansur Yavaş’ı gösterince aklıma bu konu geldi. Kendimi birden bire Sayın Hasan Dinç’in yerine koydum.  Acaba CHP’ye oy verecek olanlara kanımı helal eder miydim? Yener abinin yerine koydum, Sayın Hasan Dinç’ten helallik isteyebilir miydim?

***

Sürçü lisan ettiysem, taraflardan şimdiden özür dilerim, ancak; CHP’li Muharrem İnce’in şu sözünü de çok anlamlı buluyorum. “CHP kendi evlatlarından bir Belediye Başkanı çıkartamıyorsa yazıklar olsun.”

Ak Parti hükümetine bu ülke için “hiçbir şey yapmadı” diyenler olabilir. Ama en azından eski sağcılar ile solcuların bu gün kol kola girmelerini sağlayan ve eskiden beri kardeş olduklarını hatırlatan bugünün Ak Parti hükümetine çok şey borçluyuz(!) 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız