Demokrasi olmasaydı “Gezi Parkı” olur muydu?

  • 15.07.2013 00:00

         TÜRKİYE’nin, son günlerde yaşadıklarının nedeni nedir biliyor musunuz? Bilmiyorsanız ben söyleyeyim, az ya da çok, beğenirsiniz ye da beğenmezsiniz, bizim ülkemizdeki demokrasidir demokrasi. Bugün iktidara karşı eylem yapanlar demokrasinin nimetlerinden faydalanıyorlar. Ben, demokrasinin tek başına bir ülke yönetimi biçimi olmakla birlikte aynı zamanda o ülke için bir itibar göstergesi olduğunu düşünüyorum. Ve ülkemizde ki son günlerde, “kendilerinden başka kimse yokmuşçasına davranan dışarıdan güdümlüleri” demokrasi kültürü içinde normal karşılamaya çalışıyorum.

         Dünya’da 200’ün üzerinde devlet bulunuyor. Bunların ancak 25–30 bilemedin 40’ında demokrasi işliyor. Bu yüzden demokrasinin kıymeti bilinmelidir. İçinizden bazıları, doğan çocuğun bile borçlu doğduğu bir ülkede, “Demokrasi memokrasi işlemez” diyebilir. Bu söylediklerinizin yarısı doğru, diğer yarısı ise yanlıştır. Eğer demokrasi para ile satın alınabilen bir meta olsaydı, Körfez Ülkeleri, S.Arabistan, B.A.Emirlikleri gibi diğer petrolden dolayı boğazlarına kadar doların içine batmış ülkeler şimdi demokrasi ile yönetilir olurdu. Oysa demokrasi bu ülkelerden kat ve kat çok uzaklarda. Ama bizim ülkemizde var. Az ya da çok, beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz.

        Güney ve Orta Amerika ‘ya niçin demokrasi yerleşmiyor. Niye? Bu ülkelerde akşamdan sabaha uyduruk darbeler oluyor. Hiç bunları düşünüyor musunuz? Bizim ülkemizde öylesine demokrasi var ki, bu ülkenin Cumhurbaşkanından, en alt kademesindeki idarecisine kadar küfür edilebiliyor.

       Kolaysa, Pakistan’a, Afganistan’a demokrasiyi getirin bakalım. İran’a, Irak’a demokrasiyi getirin bakalım. Bırakın getirmeyi, düşünemezsiniz bile. Bu saydığım ülkelerde demokrasi falan olmaz. Demokrasi öyle parayla falan alınmıyor. Demokrasi dediğiniz, bir töre meselesidir, bir kültürdür. Alt yapı ister. Hoşgörü ister. Ben yaptım oldu demekle demokrasi bağdaşmaz. Demokrasi farklı partiler ister, iktidarıyla, muhalefetiyle gösterişli bir parlamento ister. Sivil Toplum Örgütleri; sendikalar, dernekler, vakıflar vs ister.

        Demokrasi bir sabır yumağıdır. Bu yumaktan güzel işler çıkartmak o ülkede yaşayanların, demokrasiye inananların sorunudur. Demokrasiye inanıp, sonrada demokrasiye ters işler yapmak ciddi bir yanlışlıktır.

        Çok şükür bizim ülkemizde, beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz az çok bir demokrasi mevcut bulunuyor. Yoksa bugün yaşadıklarımızın hiç birisi olmazdı. Bugün meydanlarda olanlar ya 12 Eylül 1980’i hiç görmediler ya da 12 Eylül 1980 tarihinde imtiyazlı halk sınıfındaydılar. Bu gün meydanlara çıkıp ahkâm kesenler o günlerde evlerinin camlarından başlarını çıkartamadıkları günleri ya unuttular ya hiç yaşamadılar. Bu yüzden demokrasinin kıymet bilmezliğini yaşıyorlar.

         Ve bu ülkeye en çok zarar verenler de ülkedeki demokrasiden yararlananlar oluyor.

         Son bir soru; Eğer bu ülkede demokrasi olmasaydı “Gezi Parkı eylemcileri” olur muydu?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız