PATLICANLI İSLİM KÖFTE KEBABI

  • 2.07.2012 00:00

Değerli dostlar, bugün sizlerle patlıcanlı islim köfte kebabını paylaşacağım. Bir çok çeşidi olan patlıcanlı islim köfte kebabı ile özel günlerde  ailemize sürpriz yapabilir, misafirlerimize davet  yemeği olarak sunabiliriz. Bir çok yapılışı olduğu gibi yapılış çeşitleri; kuzu eti, dana eti veya tavuk eti olarak islim köfte kebabını farklı çeşitlerde hazırlayabiliriz. Aynı zamanda kolay tarifi, tabaktaki görselliği ve göze hitap eden şekli ile Gaziantep yöresine ait yemeğimizdir. 

Gerekli Malzemeler (1 porsiyon)

-          150 gr.dana döş kıyma

-          15 gr. soğan

-          1 diş sarımsak

-          5 gr. Maydanoz

-          10 gr. Yumurta

-          2 adet sivri biber

-          2 adet domates

-          2 yemek kaşığı salça

-          1 adet büyük boy kemer patlıcan (patlıcanın birçok farklı çeşidi olduğu gibi  ; islim köfte kebabında da patlıcanın boyutu, uzun kemer patlıcan olması sarılması açısından çok önemli)

-          bayat ekmek içi veya galeta unu 

-          Kişniş, kekik, kimyon, yenibahar, karabiber,pul biber (pul biber ve kekiği isteğe göre kullanmayabiliriz)


Sosu İçin

-     Sıvı yağ

-     Soğan

-     sivri biber

-     domates

-          Sarımsak

-          Maydanoz sapı

-          Kereviz yaprağı (kış mevsimi ise)

-          Sakız kabağı

-          Havuç

-          Tuz 

-          Toz şeker( çok yapacağımız patlıcanlı veya sebzeli yemekler ve soslarda; patlıcanın ve sosların acı-ekşi burukluğunu almak için)


Yapılışı

Dana döş kıymamızı galeta unu veya bayat ekmek içi ve soğan ile birlikte kıyma makinesinde beraber çekiyoruz. Bir sefer çektikten sonra baharatları ilave ediyoruz.

Baharatlar; kişniş, karabiber, kimyon, kekik, yenibahar, pul biber. Baharatları isteğe göre az ya da çok kullanabiliriz. Daha sonra 2. defa da baharatlarla birlikte kıyma makinesinden tekrar çekiyoruz. Böylece, özellikle çok porsiyonda yapacağımız köftelerde malzemelerin çok daha iyi harmanlanmış olmasını sağlıyoruz. Bu işlemdem sonra elde ettiğimiz köfte harcını yoğurup, yuyarlak bir şekil veriyoruz ve basıyoruz. Basma işlemini el veya tabak sırtıyla da şekillendirip, önceden 180-200 C ye kadar ısıttığımız fırına 20 dakika veriyoruz. Evde yapacaksak bu pişirme işlemini teflon tavada alt-üst ederek de uygulayabiliriz.


         Sosun Yapılışı

2 yemek kaşığı sıvıyağı  tencereye bırakıyoruz. Önceden hazırlamış olduğumuz sebzeleri sırasıyla soğan, havuç, ve diğer sebzeleri kızgın yağda sararıncaya kadar yakmadan, karartmadan kavuruyoruz. Salçamızı veriyoruz. Daha sonra sıcak suyu veya önceden hazırlamış olduğumuz kemik suyunu da ağır olmayacak şekilde katabiliriz. Fazla sos yapacaksak salçadan önce, sebze kavrulduktan sonra bir miktar un verip daha sonra salçaya ekleriz. Hep beraber kavurup salçanın ve malzemenin birleşmesini sağlayıp, koyu olmayacak, sıvıya yakın bir sos olmalıdır. Daha sonra alacalı soyup uzunlamasına kestiğimiz kemer patlıcanları karartmadan, altın sarısı kızartıyoruz. Kızarttığımız patlıcanları süzgeç veya havlu kağıdı serilmiş bir tepsiye yağının emilmesi için beklemeye alıyoruz. Çok porsiyonlarda kızarttığımız patlıcanlarda patlıcanları tepsiye alıp, tepsiyi yağlarından süzülmesi için eğimli olarak beklemeye bırakırız. Kızartırken yağın orta derece kızgın olmasına dikkat etmeliyiz. Önceden ön pişimini yaptımız köftemizi patlıcana artı şekli vererek sarıp yuvarlak kesmiş olduğumuuz domates ve biberi kürdanlıyoruz. Üstüne sosu veriyoruz. Tekrar aynı şekilde ısıtmış olduğumuz fırına  15-20 dakika pişirmeye bırakıyoruz.Yanında garnütür olarak servise pilav, patates püresi veya isteğinize göre farklı sebzelerle sunabilirsiniz. Yemeğimiz servise hazırdır.

Afiyet olsun, sağlıcakla kalın.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız