EBE GÖMECİ YEMEĞİ

  • 18.02.2012 00:00

 

      Öncelikle anlatmak istediğim ebe kömecinin bir sebze olduğunu bizim Bolu'nun Gerede kazası ve köylerinde yapılan ve tarlada, kırda bostan diye hitap ettiğimiz bahçede istenebildiğinde yetişebilen ıspanak türü bir sebzedir. Pirinç ile yapılabilen gayet doğal, organik, yararlı, vitaminli, güzel, yöresel yemeğimizdir.

     Çayırı, çimeni ile doğasıyla, yeşilliğiyle birçok yönü ile Bolumuzun lezzetlerini paylaşmaya devam edelim.


MALZEMELER:


1:Ebe kömeci otu (800 gr)

2:Sıvı yağ veya tere yağı(orta çay bardağı)tere yağı isteyen 2 yemek kaşığı dolu örüklü kullabilir

3:Kuru soğan (3 adet)

4:2 Diş sarımsak

5:2 Adet havuç

6:2 Adet domates

7:Pirinç(60 gr)

8:Salça(100 gr)


    Belirttiğim ölçülerde gramajlar uygulanmıştır. Kolaylık olması açısından belirttiğim ölçüler göz kararı yapılabilir. Bu yemek ıspanak yemeği ile yapılışı aynı olup çok az sulu olması gerekir.

    Yemeklerde su oranı iyi ayarlanmalı ve ona ilaveten kesim, doğrama, ayıklama, temizleme, yıkama aşamaları santasyon klorlama ile belli bir süre beklettikten sonra yapılan yıkama ayıklama işlemleri 5 aşamalı olarak uygulanmalıdır. Endüstriyel yemek üretim fabrikalarında ve otellerde farklı klor uygulama yöntemleri yapılmaktadır.

     Biz de evlerimizde sebzelerimizi sirkeli suda beklettikten sonra yıkama işlemini yapabiliriz. Sebzeleri sirkeli sudan çıkardıktan sonra durulamayı güzel yapmalıyız.


YAPILIŞI:

     Bahçeden toplayıp getirdiğimiz ebe kömeci sebze otumuzu güzelce yıkadıktan sonra fazla ince olmayacak şekilde doğrayalım.

     Eğer ki çok sayıda porsiyonda bir yemek hazırlamak  gerekmekte ise sebzeleri az haşlayıp doğrama yapılmalıdır.

     İnce doğranmış soğanı yakmadan kavurup, rendelenmiş havuç ile sarımsakları beraber iyice soteleyelim. İsteğe göre salça da verilip kavrulabilir.

     Tuz, karabiber, pul biberi ve sebze otumuzu ebe kömecinide biraz soteledikten sonra sıcak suyunu verip pişmeye bırakalım.

     Yıkanmış pirinçleri de verip, jülyen doğradığımız domatesi pişmeye yakın verelim.

     Sebze yemeklerinde pişme süreleri sebzeye ve diğer etli, kemikli yemeklerde az veya çok porsiyona göre saat aralığı değişir.


     Yemek yapmak sanat, sanat ise zaman ister, emek sevgi ister. Bir işin en güzelini yapmak için o işe tüm kalbini vermek gerekir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Ümmühan Özcan
    Ümmühan Özcan
    12.09.2011 12:26

    birde hatırlatayım ekmek aşı...belki herkes bilmez ama..

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız