ADALAR KEBABI

  • 13.02.2012 00:00

 

Türk mutfağımızın vazgeçilmezlerindendir kebap. Çok sayıda çeşitlerinin içinde, burada, tarifini verceğimiz “Adalar Kebabı” yapılması biraz zahmetli olmakla birlikte nefis lezzeti, yorgunluğa değer kılar.

Yapılışı:Orta boy kanıyarıklık patlıcan Ortalama, 200 gr bir porsiyon olarak seçilen patlıcanlar yıkandıktan sonra karnıyarık da olduğu gibi soyulur, bir süzgeçte tuz serpilerek karasuyunu bırakması sağlanır, sonra tekrar yıkayarak acısı alınır. Hazır olan patlıcanlar orta kızgın ateşte karartmadan ve pişimi kontrol edilerek altın sarısı oluncaya kadar kızartılır. Bir tepsiye dizilir, hafif eğik tutularak yağlarının süzülmesi sağlanır. Süzülen yağlar alındıktan sonra bir kaşık yardımıyla patlıcanların karnı açılır, acısı ve burukluğunu gidermek için de çok hafif şeker seriştirilir.

İç malzemesi: Küp nohut tanesi şeklinde kesilen kuşbaşı et az miktarda ise sıcak suda haşlanmadan yıkanır, az kanı ve kir köpüğü alınır. İnce kıyım soğanlar yakmadan sotelenir ve ufak doğranmıs kuşbaşı et parçaları ilave edilirek kavrulur. Suyunu çekmeye yakın,  sarımsak, salça, pul ve karabiberler katıp çevirerek baharatlanır sonra da az miktarda kaynak suyu ilave edilir. Pişmesine yakın biberleri ve sonra da domatesleri ilave edilir. Hazırlanan kavurma şeklindeki bu iç malzememiz, karnı yarıkta olduğu gibi önceden hazırlanıp kaşıkla açılan patlıcanlara doldurulur ve üzerine BEŞAMEL yapılır.

Beşamel: Un, süt, yumurata,Su,Sıvı yağ kızmaya yakın içine bırakılan un fazla kavrulmadan, çiğliği giderilir. Sıcak süt ve su ilave edildikten sonra ateş az açılır, az pisim sağlayıp pıhtılaşmamasına dikkat edilir ve ocak altı kapatılır. Ocaktan alınan beşamel, altı tutmaması için soğuk bir yere alınır, pıhtılaşmayı önlemek için de ara sıra karıştırılır. Başka bir kapta kırılmış yumurtalar paşamele verilir ve paşamel kaşık yardımıyla içi doldurulmuş patlıcanların üzerine etler tamamen örtülecek şekilde dökülerek kaplanır. Sebzelerden yapılan salçalı sos ve fırına verirken peşamelin üzerine hafifden kaşar serpiştirilip fırına verilir. Kaşar pembeleşmeye yakın kurutmadan çıkartılır. Adalar kebabımız servise hazırdır.

Sebze sosu: Soğan, sarımsak, patlıcan,taze fasülye, kereviz, havuç, maydanoz, un, salca, baharat hepsini ufak parcalayıp kızgın yaga vurup sebzeler sararınca unu, sonra salcayı kavurup iyice bahratları verilir. Önce, az soğuk suyla, sonra sıcak suyla acalır, kaynatıp tadını tuzu kontrol edilir.


MALZEMELER
ORTA BOY PATLICAN KANIYARIKLIK 1 ADET 200 GR
DANA KUŞBAŞI ET 30 GR
SOĞAN 200 GR
SARIMSAK (isteğe göre)
SİVRİBİBER 1-2 ADET
DOMATES 1 ADET
SALÇA 30 GR
MAYDONOZ 10 GR
KARABİBER BAHARATLAR (isteğe göre)
PULBİBER
TOZ ŞEKER (patlıcanın acı burukluğunu gidermek için çok az)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • seval Değer
    seval Değer
    12.09.2011 12:22

    havası,höşmerim tavası,şakşak helvası,çikolatası,çam kolonyası,fındık şekeri,tarhana çorbası,keşli cevüzlü makarnası,ekmek kadayıfı,kaymağı,at yaylası ve diğer yaylaları,abant ı,gölcük ü,aladağları,geçit vermez bolu dağı,beyaz eti ve dünyaca ünlü aşçıları...saymakla bitmez bolum herşeyin güzel

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız