DOĞRULARI SÖYLÜYORUZ

Rahmetli Bülent Ecevit’in 1980 darbesi ile birlikte gözaltına alınışı, ardından 10 yıl siyaset yasağı alması ile başlayan süreçte eşi Rahşan Ecevit’in kurduğu Demokratik Sol Partideyiz.

DOĞRULARI SÖYLÜYORUZ
25.05.2011 - 22:20

Haber Röportaj- Nermin Kaya Rahmetli Bülent Ecevit’in 1980 darbesi ile birlikte gözaltına alınışı, ardından 10 yıl siyaset yasağı alması ile başlayan süreçte eşi Rahşan Ecevit’in kurduğu Demokratik Sol Partideyiz.

Herhalde Türk Siyasetinde uzun yıllar değişik görevler üstlenmiş, başbakanlık yapmış bir insan olup ta hakkında çaldı çırptı lafı söylenmeyen ender insanlardandır Bülent Ecevit. Ecevit döneminde ortanın solu sloganı ile gönülleri fetih eden DSP şimdilerde Doğruları Söyleyen Parti sloganı ile seçim yarışında.

Sizi biraz daha yakından tanıyalım…

İsmail Bey sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmail Özpek, emekli öğretmenim. 1950 Bolu Hıdır Şeyhler Köyü doğumluyum. Evli, bir erkek, bir kız çocuk babasıyım. Eşim emekli öğretmen.  DSP il başkanı iken istifa edip, Demokratik Sol Parti milletvekili adayı oldum. Bolu merkez Gazipaşa İlköğretim okulunda öğretmen ve yönetici olarak hizmet verdim. Emekli olduktan sonra çeşitli özel kuruluşlarda öğretmenlik yaptım.

Sporla aranız nasıl? Yaptığınız bir spor var mı?

Her gün mümkün olduğunca eşimle beraber bir saat kadar yürüyüş yaparız.

Takip ettiğiniz bir spor dalı var mı?

Futbol ve basketbol izlemeyi severim.

Hangi takımı tutuyorsunuz?

Öncelikle Milli takım ve tabi ki Bolu spor. Ayrıca Fenerbahçeliyim.

Şampiyonluğunuz kutlu olsun o zaman. Peki, Boluspor’un son durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

 Başarılı da olsa, başarısız da olsa biz her durumda Boluspor’un yanındayız. Spor da kaybetmekte var kazanmakta. Biz Bolusporun arkasındayız.

Eşinize sizi sorsak “ İsmail Özpek’i” nasıl tanımlar?

Hem hoşgörülü, hem de inatçı olarak tanımlayabilir. Şöyle ki yapacağım bir işte tutarlı ve inatçıyımdır. Bir işe başladığımda mutlaka bitirene kadar uğraşırım.

Burcunuz ne? Özelliklerini taşır mısınız?

Oğlak burcuyum. Yanılmıyorsam kararlı bir yapıya sahipmiş oğlak burçları. Eğer doğru ise özelliklerini taşıyorum.

Boş zamanlarınızı nasıl değerlendirirsiniz?

Ailemle, dostlarımla pikniğe giderim. Haberleri takip ederim. Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği dinlemeyi çok severim.

Müzik dinlemeyi sevdiğinizi söylediniz. En beğendiğiniz sanatçı kim?

Zeki Müren’ i dinlemeyi çok severim. Çok nadide eserleri var. Ayrıca Bülent Ersoy’u zevkle dinliyorum. Kulağıma hoş gelen tüm müzik ve sanatçıları dinlerim genel olarak.

Siyasete gelirsek…

Neden DSP?

Bizim bir parolamız var. Doğruları Söyleyen Parti.  DSP’nin kurucusu Bülent Ecevit’in bazı programları vardı. Mesela Atatürk’ün bir sözü vardır. “ Köylü milletin efendisidir”. Bunu Ecevit gerçekleştirmek için köykent projeleri yapmıştır. O projeler gerçekleştirilmiş olsaydı köyler kentlere taşınmayacak, dolayısı ile şehirleşme böyle karışık değil de daha düzenli olurdu. Bunun gibi birçok yararlı projeler var. Bu nedenle Demokratik Sol Partideyim.

1980 darbesi ile birlikte Bülent Ecevit bir süre gözaltına alındı ve 10 yıl siyasete girmesi yasaklandı. Yasaklı döneminde Bülent Ecevit yerine DSP’yi eşi Rahşan Ecevit kurdu. 12 Haziran 2011 de yapılacak olan genel seçimlerde ise Rahşan Hanım, CHP’yi desteklediğini açıkladı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Parti de Rahşan Hanım’a bir küskünlük var mı?

CHP’ye geçmesi gayet normaldir. O konuda herhangi bir şey söylemeyiz. Ama benim gönlüm isterdi ki keşke CHP olarak da ayırt etmeden tüm sol partilere danışmanlık yapsaydı. Başköşede oturup, yol gösterici olarak çalışsaydı. Küskünlük konusunda ise belki bir küskünlük söz konusu olabilir ama bana kalırsa lider konumundaki insanlara kırgınlık yakışmaz. İnsanlar kendi konumlarını değil, halkı düşünmeliler. Rahşan Hanım CHP de daha faydalı olacağını düşünüyorsa bu onun kararıdır. Kimsenin küsmemesi gerekir.

DSP ile CHP’nin birleşmesi söz konusu olabilir mi?

Sanırım genel merkez bazında şu an böyle bir düşünce yok. Benim fikrimi sorarsanız CHP ile birleşmek pek bir şey kazandırmayacak diye düşünüyorum. Onun yerine hem DSP’nin hem de CHP’nin meclise ayrı ayrı girmesi daha güçlü bir meclis yaratır. Bizim meclise girmemiz halinde, koalisyon kurmamız durumunda ilk teklif götüreceğimiz partinin CHP olduğunu genel başkanımız Masum Beyde söylemişti zaten.   

“Doğruları Söyleyen Parti” dediniz. Nedir bu doğrular?

Türkiye’nin ulaşması gereken gerçekler. Ekonomik yönden, halkın refahı yönünde, yaşam kalitesinin eşit düzeyde dağılması yönünden gerçeklerden bahsediyoruz. Atatürk çağdaş uygarlık seviyesinden bahseder. Nedir bu? Biz bugünü değil yarını düşünmeliyiz. Bugüne bakarsak geride kalırız. Bu bağlamda sosyal devletten bahsediyoruz. Sosyal devlet olmanın gerekliliklerinden bahsediyoruz doğruları söyleyen parti sloganı ile.

DSP de hala Bülent Ecevit geleneği devam ediyor mu?

Tabi ki. Bütün parti programlarımızla, söylemlerimizle rahmetli Bülent Ecevit’in geleneğini devam ettiriyoruz.  Parti programlarımızı incelediğinizde Ecevit’in geleneğinin aynen devam ettiğini ve edeceğini görürsünüz.

Balık tutmayı öğreteceğiz”

Seçim döneminde her partinin bir projesi var. Aile sigortası, hilal kart gibi. DSP’nin projeleri nelerdir?

Bizim projemiz sigortası olmayan ailelerde, hiç çalışmayanı olanlardan ilk aşamada en az bir kişiyi işe alarak hem sigorta kapsamına almış olacağız, hem işsizlik sorununa çare bulmuş olacağız. Biz halka balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretmeyi tercih ediyoruz.

Bolu ya gelirsek…

Sizce Bolu’nun en güzel yanı nedir?

Bolu da en sevdiğim özellik Bolu insanının çok uyumlu, kanunlara uyan bir halk olması. Bolu halkı gereksiz tepkiler vermez. Gerektiği yerde gerekli tepkiler verir.

Sizce Bolu’nun en büyük sorunu nedir?  

En büyük sorun aslında Türkiye’nin de genel sorunu olan çarpık kentleşme. Yani köylerden kente çok fazla göç oluyor. Bu köylerin boşalmasına, aynı zamanda kentlerin yapılaşmasında sorunlar ortaya çıkarıyor. Tarım kayboluyor. Şehirde ki fazla göçten dolayı iş alanları eksik kalıyor. Köykent projesi gerçekleşseydi bu sorun ortaya çıkmayacaktı.

Turizm, üniversite, tarım şehri tanımlamaları yapılıyor. Sizce Bolu bunlardan hangisiyle gelişir?

Bolu Turizm şehridir. Ancak bu konuda yeterli desteği görmüyor. Bizim belki denizimiz yok ama 100 ün üzerinde gölümüz var. Bunların değerlendirilmesi, devlet tarafından turizm desteği verilmesi gerekiyor.

Son olarak insanlar size neden oy vermeli?

Partim olarak öncelikle söyleyeyim. Doğruları Söyleyen Parti diyoruz. Programımızda zaten bunları söylüyoruz. Ayrıca rahmetli Ecevit’in de düşüncelerine devam ettirdiğimiz düşünüldüğünde halk DSP ye oy vermelidir.

İsmail Özpek olarak bana gelince ise, Türkiye sevdalısıyım. İnsanları severim ve değer veririm. Yaşadığım şehre çok önem veririm. DSP’nin programını da bildiğim ve desteklediğim için insanlar bana oy vermelidir. 


Editör: E. Candan