Rusya’ya petrol ambargosunun etkileri

2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkan petrol fiyatlarının, yüzde 7 ile dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Rusya’ya getirilecek yeni ambargo sonrasında daha da artması ve 185 dolar seviyelerine yükselmesi öngörülüyor. İşte Rusya’ya uygulanacak yaptırımın petrol fiyatlarına ve küresel ekonomiye etkileri..

Rusya’ya petrol ambargosunun etkileri
8.03.2022 - 14:52
Kaynak: Haber Merkezi

ABD Temsilciler Meclisinin, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya petrol ve enerji yaptırımlarını da kapsayan bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığı açıklamasının ardından petrol fiyatları 14 yılın zirvesine yükselerek 140 dolara dayandı.

Günde yaklaşık 7 milyon varil ile dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı konumunda bulunan Rusya’ya uygulanması planlanan ambargo sonrasında ise petrol fiyatlarının daha da artması öngörülüyor.

Küresel arzın yüzde 7’sine sahip Rusya’ya uygulanacak yasağın ‘emsalsiz’ olacağını dile uzmanlar olası sonuçları sıraladı:

REKOR FİYATLAR

Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı saldırının ardından batılı hükümetler ülkeye birçok yaptırım uygularken, Rusya’nın enerji sektörüne doğrudan yaptırım uygulamayarak olası risklerden kaçındı.

Dünyanın en büyük bankalarından JP Morgan ise Rusya'nın petrol ihracatındaki aksamanın uzun sürmesi durumunda 2022’nin sonunda petrolün varil fiyatının 185 dolara dayanabileceğini açıkladı.

Petrol fiyatlarının en son 2014'te 100 doların üzerine çıkmış ve Pazartesi günü ulaşılan seviyeler ise Temmuz 2008'de 147 doları aşan zirveye çok yaklaşmıştı.

Emtia analisti Giovanni Staunovo ise, "Emtia arzında yaygın bir kesintiye neden olan uzun süreli bir savaş, Brent'in varil başına 150 doların üzerine çıkmasına neden olabilir" diye konuştu.


Editör: Y. Sıla Ceylan