TÜRKÇEMİZE SAHİP ÇIKALIM

Bolu Belediyesi tarafından düzenlenen 'Türkçemize sahip çıkalım' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Akalın, Türkçe' nin yabancılaşmasına dikkat çekti.

TÜRKÇEMİZE SAHİP ÇIKALIM
20.07.2011 - 15:35

Düzenlenen konferansa Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Kültür Sosyal İşler Müdürü Güler Mert ve vatandaşlar katıldı.

İş yeri tabelalarının yabancı isimle yazılmasını eleştiren Prof. Dr. Akalın, şunları kaydetti: "Şirket, isimleri marka ya da özel değilse tescil edilirken Türkçe tescil ediliyor. Ancak tabela için isim yazmada yasal bir boşluk var. Bu nedenle, tescillerde sorulmayan tek şey, şirket kurulduğunda, faaliyete geçtiğinde iş yerleri açtığında, işyerlerine hangi isim verilecek? Bu sorulmuyor. Bu sorulmadığı için şirketin adı Türkçe, ancak tabelada yazılan isim hiçbir şekilde denetime tabii tutulmadan istendiği şekilde konuluyor. "

Bu durumun alışveriş yapıldıktan sonra faturaya ya da hesap kesim cetveline bakıldığında net bir şekilde anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Akalın, "Yabancı isim taşıyan bir alışveriş merkezinden alışveriş yaptığınızda size fiş ya da fatura verecekler. Veya kredi kartıyla alışveriş yaptığınız ay sonunda hesap kesim cetveli gelecek. Bir de bakıyorsunuz faturada yazan isimle tabelada yazan isim farklı. " diye konuştu.

Prof. Dr. Akalın, bu karışıklığın düzeltilmesi için belediyelere büyük görevler düştüğü dile getirdi. Prof. Dr. Akalın, "Marka ve özel şirket adı değilse, iş yerinin adının Türkçe olması belediyenin aldığı kararla mümkün olacak. " ifadelerini kullandı. Prof. Dr.
Şükrü Haluk Akalın, belediyelerle işbirliği içerisinde çalıştıklarının altını çizerek, şunları aktardı: "Bir bakıma danışmanlık hizmeti yapıyoruz. Eğer o kurulmak istenen şirket adının Türkçe olup olmadığı konusunda bir tereddüt varsa belediye bize yazıyla başvuruyor bizde Türkçe yada değil diye yardımcı olmaya çalışıyoruz."


Editör: E. Candan