BU PROJE TÜRKİYEYE ÖRNEK OLSUN

Bolu Bağışçılar Vakfı’nın koordinesi ve MARKA’nın desteği ile Bolu’da ‘Bilinçli Gübre Kullanımı için Toprak Verimlilik Envanterinin Çıkartılması’ projesi’nin açılış toplantısı, Belediye Eski Nikah Salonu’nda yapıldı

BU PROJE TÜRKİYEYE ÖRNEK OLSUN
22.06.2011 - 19:28

. Düzenlenen toplantıya Vali İbrahim Özçimen, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yamantürk, Muhtarlar Derneği Başkanı İlhan Çalışkan, Bağışçılar Vakfı Başkan Yardımcısı Turgut Kalaycıoğlu ve çiftçiler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program protokol konuşmaları ile devam etti. Programda, Bağışçılar Vakfı Başkan Yardımcısı Turgut Kalaycıoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yamantürk, Muhtarlar Derneği Başkanı İlhan Çalışkan ve Marka Uzmanı Ömer Faruk Zorlu birer konuşma yaparak projenin önemine değindi.

 

Programda son konuşmayı yapan Vali Özçimen ise artık bilimsel öğelerin tarımda kullanılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Avrupa’da toprak toplulaştırmasının yıllar önce yapıldığını ve bu sayede Avrupa’daki çiftçilerin maliyetlerinin azaldığına dikkat çeken Vali Özçimen, “Artık önceliğimiz toprak toplulaştırması ve topraklarımızın analizi olmalıdır. Toprak tahlili de toplulaştırma kadar önemli. Tahlil ile toprağımızda hangi element eksik hangisi fazla tespit etmeliyiz ki ona göre ekim yapılsın. Örneğin potasyumu fazla olan bir toprağa potasyumu sevmeyen bir bitki ekilirse orada o çiftçimiz zarar eder. İşte toprak tahlili bu bakımdan önemli. Bundan sonra toprağımızı bileceğiz ve ona göre hareket edeceğiz. Umarım bu proje tüm Türkiye’ye örnek olur” dedi.

 

Konuşmasında böyle yararlı bir proje için Bağışçılar Vakfını da tebrik eden Vali Özçimen, bu projenin anlam kazanması için çiftçinin vereceği desteğin en önemli olan unsurların başında geldiğini de kaydetti. Çiftçilere seslenerek “Sizlerden aktif katılım bekliyorum” diyen Vali Özçimen, “Sizin geliriniz artarsa bizim de idareciliğimiz kolay olur. Sizin geliriniz artarsa biz daha çok hizmet getiririz” dedi.

 

Programda daha sonra ise Ankara Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Mustafa Uslu, yapılacak çalışmalar ile ilgili katılımcılara bilgiler aktardı.


Editör: E. Candan