PATATES YETİŞTİRENLERE ÖNEMLİ UYARI

Bolu Tarım il Müdürlüğü yazılı bir açıklma yayınlayarak patates üreticilerine önemli uyarılarda bulundu.

PATATES YETİŞTİRENLERE ÖNEMLİ UYARI
22.06.2011 - 19:00

Müdürlük tarafından yapılan açıklama şöyle;

" İl Müdürlüğümüzce yapılan kontrollerde hastalığın başlama aşamasında olduğu ve hastalığın ilk belirtileri tespit edilmiştir. İlaçlı müdahale yapılmadığı takdirde hastalığın kısa sürede ve hızla yayılarak epidemi yapma ihtimali çok yüksektir.

 Patates Mildiyösü Hastalığı bilindiği gibi bitkiyi hastalandırmak suretiyle yeşil aksamın kısa sürede yanmasına ve dolayısıyla yumru veriminin azalmasına neden olmaktadır. Hastalık neticesinde yumrunun hastalanması ise verimin yanında kalitenin ve Pazar değerinin de düşmesi ne neden olmaktadır.

 Bu sene hastalığın önceki yıllardan daha erken görüldüğü ve hava şartlarının uygun gitmesi de göz önüne alındığında, tüm patates üreticilerimizin hava şartlarını da dikkate alarak patates üretim alanlarında patates mildiyösü hastalığına karşı, en kısa sürede tercihen sistematik etkili fungusitler kullanarak derhal ilaçlama yapmaları gereklidir.

 21 Haziran 2011-Salı itibariyle ilaçlı müdahaleye başlanmış olup ve ilaçlamalarda kullanılan ilacın özelliğine göre ilaçlamaların tekrarlanması gerekmektedir. Üreticilerimize önemle acilen duyurulur."


Editör: E. Candan