Çağalı ;gelecek nesiller için suyumuza sahip çıkmalıyız

Dünya su günü dolayısıyla basın açıklaması yapan Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Hicran Çağalı "Dünyamızın üçte ikisinin sularla kaplı olmasına rağmen bu suyun yalnızca %3'ü insanlar tarafından kullanılabiliyor. İnsanların kullanabildiği bu kısmın ise sadece %1'i içmeye elverişli." dedi.

Çağalı ;gelecek nesiller için suyumuza sahip çıkmalıyız
22.03.2021 - 17:32

     Dünya su günü dolayısıyla basın açıklaması yapan Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Hicran Çağalı  "Dünyamızın üçte ikisinin sularla kaplı olmasına rağmen bu suyun yalnızca %3'ü insanlar tarafından kullanılabiliyor. İnsanların kullanabildiği bu kısmın ise sadece %1'i içmeye elverişli." dedi.

    Dünya su günü dolayısıyla farkındalık oluşturmak adına basın açıklaması yapan Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Hicran Çağalı açıklamasında şu ifadelere değindi" Bütün bu sayısal veriler gösteriyor ki sularımız tükenebilir kaynaklardır. Uzmanlar eğer tedbir almazsak 50 yıl sonra içme suyu bulamayacağımız konusunda bizleri sürekli uyarmaktalar.

     Gelecekte bizi beklediğini düşündüğümüz bu tehlike aslında o kadar da uzakta değil ve hemen yanı başımızda.Bugün Asya ve Afrika'nın bazı bölgelerinde insanlar içecek su bulabilmek için her gün kilometrelerce yol yürümek zorunda kalmaktadırlar.

      Varlığımız, kaynağımız, olmazsa olmazımız en büyük değer, su. Ülkemizde ise masmavi denizlerimiz, kuş cenneti göllerimiz, eşsiz güzellikte nehirlerimiz, coşkulu şelalelerimiz bize sunulmuş armağandır. Gökten düşen bir damla bereket, bir can ve hayat demektir.

      Bu nedenle yer altı ve yer üstü su kaynaklarımıza sahip çıkmalı tarımsal, evsel, maden ve sanayi kökenli kirliliğe yönelik koruyucu önlemleri almalı ve suyu tasarruflu kullanmalıyız..

      İçerisinde yaşadığımız Corona virüsü krizinde, tüm bilim insanlarının önerisi temizliğimize çok dikkat etmemiz, ellerimizi çok iyi yıkamamız ve bol sıvı tüketmemiz yönünde. Bunun da temel argümanı bol ve temiz suya sahip olmaktır. Bize düşen Öncelikle bu konuda bilinçlendirmeyi arttıracak eğitimleri daha çok küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza vermeye başlamaktır.

       Bizler yetişkinler olarak öncelikle örnek olmalıyız ve buna önce evimizdeki su tüketiminden başlamalıyız.. Dişlerimizi fırçalarken, duş alırken boşa akıttığımız,   bulaşık yıkarken ziyan ettiğimizki bulaşıkları makinede yıkamak yerine elde yıkadığımızda 7 kat daha fazla su kullandığımız gerçeğini unutmamalıyız, çamaşır makinasını tam dolmadan çalıştırıp tonlarca su harcamamız gibi hayatın her alanında su israfından sakınmalı ve bu bilinci her alana yaymalıyız.

       Tarlalarımızı bahçelerimizi sularken hesapsızca harcadığımız ve hiç bitmeyeceğini düşündüğümüz bu suları gelecek nesillerden çaldığımızı unutmamalıyız. Boşa akıttığımız her damla, gelecek nesillerden alınan bir candı aslında. Sırf bunun için bile kendimizi durdurmalıyız.

        Hayatın her döneminde yaşantımızı düzenleyen dinimiz Bu konuda da aşırılıktan kaçınmayı ve israfı yasaklamıştır. Hz. Peygamberimizin bizlere  suya ilişkin verdiği mesajlardan biri de suyun iktisatlı kullanımıdır. Günümüzde de sıkıntısı çekilen ve gelecekte bu sıkıntının daha da artacağından  korktuğumuz susuzluğun çaresi, yüzyıllar öncesinden verilen nebevi mesajdadır. İsraf yasağı için verilen en önemli örnek,  abdest alınan su ile ilgilidir. Peygamberimiz (SAV) Abdest suyunu israf ederek kullanan Sa'd  (Ra) a "Nedir bu israf?" diye sordu "Abdestte israf olur muymuş" diyen sahabeye Hz. Peygamber, "Evet, sen akar suyun kenarında bulunsan bile'" buyurarak en güzel şekilde örnek olmuştur.

       Eğer suya sahip çıkmazsak yavaş yavaş avuçlarımızdan damlayıp yok oluşunu çaresiz gözlerle izlemek zorunda kalırız.Bazı şeylerin önemini anlamak için kaybetmeyi beklememeliyiz. Elimizdekilerin değerini elimizdeyken bilmeliyiz.

       Bu dünya sadece biz insanlara ait değil; Diğer canlılar için de gelecek nesiller için de suyumuza sahip çıkmalı ve tüm canlılara güzel bir yaşam alanı bırakmalıyız İnanılmaz güzelliklere sahibiz ve biz bu güzellikleri korumayı da başarabiliriz."


Editör: E. Candan