Ahmet Baysal ;haksız ve yersiz bir karar

İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal, Mengen’deki Gastronomi Bölümünün Bolu’ya taşınması konusuyla ilgili olarak BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya sitem etti. 

Ahmet Baysal ;haksız ve yersiz bir karar
30.09.2019 - 10:23

Bolu Abant İzzet Baysal üniversitesi Mengen Gastronomi Bölümü konusunda İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal’ın basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi, “İçinde bulunduğumuz ayın içinde Mengen Gastronomi ve Aşçılık bölümünde rektör yardımcılarından Sayın Aydın Him tarafından bazı öğretmenlerle bir toplantı yapılmış ve o toplantıda rektörlüğün bundan sonraki dönemde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Bolu merkez yerleşkesine taşınacağı haberi verilmiştir.

“HAKSIZ VE YANLIŞ BİR KARAR OLACAĞINI BEYAN ETTİM”

Konuyla İlgili bilgi bana ulaştırıldığında böyle bir değişimin olacağına inanmadım ve 17 Eylül Salı sabahı Sayın Rektör Mustafa Alişarlı’yı telefonla arayarak doğru olup olmadığını sordum. Ne yazık ki bana böyle düşündüklerini ve sebep olarak da 4 yıllık gastronomi bölümünün üniversite merkez kampüste bu yıl kurulan yeni turizm fakültesinin içinde bulunmasını gösterdi. Bunun haksız ve yanlış bir karar olacağını, aşağıda arz edeceğim gerekçelerle hem Mengen halkının kazanılmış bir hakkı olduğundan, hem de bu konuda rektörlükle yaptığımız 13.06.2016 tarihli protokole aykırı olacağından bahsettim. Ayrıca ülkemizde tarih boyu aşçılık merkezi olarak bilinen Mengen ilçemizin, her Bolulunun gurur duyduğu hususlardan biri olduğundan, aşçılık ve yemek sanatının ana bilim dalı olan Gastronomi bölümünden Mengen’den kaldırılamayacağını beyan ettim.

“CEVAP ALAMADIĞIM GİBİ BANA DÖNÜŞ DE OLMADI”

Beni haklı bulmuş olmak ile birlikte “Konuyu bir de YÖK Başkanı ile görüşeyim, siz hafta sonuna kadar kararımı bildiririm” dediler. Haftasonu olan 20 Eylül 2019 Cuma öğleden sonra kendisinden haber alamayınca aynı gün öğleden sonra akşama kadar 3 kere telefonla kendisini aradım. Cevap alamadığım gibi bana dönüş de olmadı.

“KONUYU BOLU VALİMİZE ARZA KARAR VERDİM”

Bunun üzerine, konuyu hakkaniyetle irdeleyeceğimden emin olduğum Bolu Valimize, Sayın Ahmet Ümit’e arza karar verdim. Tatil günü olmasına rağmen kendilerini 21 Eylül cumartesi günü arayarak 23 Eylül pazartesi günü için acil gördüğüm bu konu hakkında randevu rica ettim. Vakfımıza her zaman gösterdiği sıcak yaklaşımla, ziyaret sebebimi bile sormaya ihtiyaç duymadan, bana aynı gün 15.00’de randevu verdiler ve bu görüşmede sayın rektöre ilettiğim konu hakkında cevap alamadığımı ve yapılmak istenen haksız ve yanlış değişikliğe müdahil olmalarını rica etti. Sayın valim mealen bana vilayet olarak bizim rektörlüğün kararlarına karışmaya yetkimiz olmamasına rağmen rektörle görüşüp döneceğini ifade etti. Sayın valimiz rektörün cevabını 27.09.2019’da ticaret odasındaki toplantıda olduğumda bana iletti. Rektörün kendisine Mengen halkının mağdur olmayacağı bir çözümü uygulayacağını belirttiğini, fakat gastronomi bölümünün taşınması hakkında görüş belirtilmediğini ifade etti. Bu basın bildirimi sayın rektörün kararın da, vakfın istediği doğrultu da müspet bir cevap olmaması üzerine kaleme alınmıştır.

“MENGEN HALKININ HAKKI YENMİŞ OLACAKTIR”

Yaşanan bu gerçeklere rağmen Mengen ilçemize 6 yıldır eğitim hizmeti veren 4 yıllık gastronomi bölümünün Bolu merkeze taşınmasına ısrar edilirse; Mengen halkının hakkı yenmiş olacaktır. Rektörlük vakıfça imzaladığı protokole sadık kalmamış olacaktır. Vakfımızın kurucusu rahmetli amcam İzzet Baysal, bu vakfı, tüm varlığı ve yönetimi ile Bolu halkına emanet ettiğinden kendimi, yapılmak istenen bu haksızlığı ve yanlışlığı vakfın siz esas sahiplerine duyurma mecburiyetinde kaldım.”


Editör: E. Candan