Danışman Kan bağışı sürekli bir ihtiyaçtır

Türk Kızılayı Bolu Şubesi’nden Türkiye genelinde bin 300 hastaneye günlük ortalama 7-10 bin ünite kan gönderiliyor. Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanı Dr.Abdullah Danışman bu sayının ameliyatların yoğun olduğu salı, çarşamba ve perşembe günlerinde 11 binlere kadar çıktığını söyledi.

Danışman Kan bağışı sürekli bir ihtiyaçtır
24.01.2017 - 13:15

Türk Kızılayı Bolu Şubesi tarafından yurt genelindeki bin 300 hastaneye gönderilen kan hayat kurtarıyor. Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanı Dr. Abdullah Danışman, “Türkiye genelinde bin 300 hastaneye günlük ortalama 7-10 bin ünite kan gönderilmekte olup bu sayı ameliyatların yoğun olduğu salı, çarşamba ve perşembe günlerinde 11 binlere kadar çıkmaktadır” dedi.
 
Türk Kızılayı olarak güvenli bir şekilde kan temin edip, ihtiyaç duyulan yerlere kanı ulaştırmanın milli bir görev olduğunu ifade eden Dr. Danışman, Türk Kızılayı’nınbu kapsamda Türkiye genelinde kan alınması ve dağıtılmasında önemli bir rol üstlendiğini belirtti.
 
Kış mevsimlerinde vatandaşlarımız kan bağışı yapmaktan çekindiğini söyleyen Dr. Danışman, bu nedenle Türkiye'de 40 bin ünite olması gereken kan stok seviyesinin bu yıl 20 bin ünitenin altına düştüğüne dikkat çekti. Eldeki stokun azalması üzerine seferberlik başlatan Türk Kızılayı, Genel Başkan Dr.Kerem Kınık’ın açıklamalarıyla kan bağışına davette bulundu.
 
Kan bağışı seferberliği ile birlikte duyarlı vatandaşların Türkiye genelindeki merkezlere kan vermek için koştuğunu söyleyen Dr. Danışman, “Allah’a çok şükür kırmızı alarm durumundan kısa sürede çıkılmış ve güvenli sınır olan 40 bine ulaşmak için önemli bir yol alınmıştır. Bu durumun sürdürülebilir olması ve stokların 40 binin altına düşmemesi gerekir. Bundan sonra düzenli olarak her gün 10 bin ünite kan alarak ihtiyacımızı karşılamış olacağız. Türkiye'deki bütün diğer afet senaryolarına hazırlıklı olduğumuz sayı olan 40 bin ünitenin muhafaza edilebilmesi için kan bağış seferberliği ile oluşan bu duyarlılığın devam etmesi önemlidir” dedi.
 
Gelişmiş ülkelerde gönüllü kan bağışçılarının nüfusa oranı yüzde 5’e ulaşırken bu oranın Türkiye’de yüzde 3.6 civarında olduğunu söyleyen Danışman, “Gönüllü kan bağışçılarının sayısındaki yetersizlik karşımıza önemli bir problem olarak çıkmaktadır. Bağışçılarımız ne kadar bilinçli olursa o kadar düzenli kan bağışı oluşacaktır. Düzenli kan bağışçısı oranın yükseltilmesi güvenli stok seviyesinin de muhafazasını sağlayacaktır” diye konuştu.
 
Danışman, “Bir ünite kanın 3 kişiye can verdiğinin ve kan bağışında bulunmanın ne kadar kutsal bir görev olduğunun bilincindeyiz. Kan bağışının sürekli bir ihtiyaç olduğunun bilincinde olan vatandaşlarımız bu konuda gerekli duyarlılığı gösterecektir. Bolu’da kan bağışı konusunda hizmet veren “Türk Kızılay Bolu Kan Alma Birimi” Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezi bünyesinde faaliyet göstermektedir. Kan Alma Birimimizin çalışma programı http://www.kanver.org adresinden ya da Türk Kızılayı Bolu Şubesinin sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.” dedi 


Editör: E. Candan