Seben Taşlıyayla göletini fotoğrafladılar

Bolu’da ki profesyonel ve amatör fotoğrafçılar ile gazetecilere açık olan yarışma, 2008 yılında yapımına başlanan Seben Taşlıyayla Göleti flora ve faunasının tespitine yönelik yapıldı.

Seben Taşlıyayla göletini fotoğrafladılar
18.04.2016 - 14:04

BOFSAD projesi kapsamında ele alınan, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü Yusuf şahin tarafından onaylanan proje, Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Özacar ve Ahmet Yılmaz tarafından yürütüldü. Bolu’da ki profesyonel ve amatör fotoğrafçılar ile gazetecilere açık olan yarışma, 2008 yılında yapımına başlanan Seben Taşlıyayla Göleti flora ve faunasının tespitine yönelik yapıldı. Fotoğrafçılar yarışmada, 21.8km olan göl çevresini fotoğrafladılar. Daha önce göl çevresinde bulunmayan farklı türlerdeki kuşlar, bitkiler ve böceklerin fotoğrafları çekilerek tespiti yapılıp Orman Bölge Müdürlüğü teslim edildi.

İKİNCİ TESPİT ÇALIŞMASI İÇİN EFTANİ GÖLÜNÜ PLANLIYORUZ

Yarışma başlamadan önce Bolu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Özcan Ahmet Yılmaz konuşmasında: “ Bolu ve Düzce orman alanlarında bulunan faunayı, bitki hayvan gibi tüm canlıları tespit etmek üzere yaptığımız bu etkinliğimizin ilkini Bolu Seben İlçemizde bulunan Seben Gölü etrafında başlattık.  Bundan sonra da bu çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz. İkinci olarak da Düzce İlimizde bulunan Eftani Gölü etrafında sürdürmeyi planlıyoruz.” diye belirtti.

Bolu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Özacar konuşmasında: “ Bolu Orman Müdürlüğünün bünyesinde Bolu İlinde 8, Düzce İlinde de 4 tane olmak üzere, 12 tane Orman İşletme Müdürlüğümüz ve 81 tane Orman İşletme Şefliğimiz var. Seben İşletme Müdürlüğümüz ve Taşlıyayla Orman İşletme Şefliği de bunlar arasında. 2009 yılında su toplamaya başlayan, çevresi 21.8 km. Taşlıyayla Göleti, 2010 yılındayken şu anda gördüğünüz mevcut havzasına oturdu ve tatlısu kefali, sazan gibi çeşitli balıklarla, balıklandırma çalışmaları devam etmekte. Gölümüz kuşların geçiş noktası üzerinde ama yeni yapılan bir yapay göl olduğu için tam olarak doğal habitat tarafından bir benimsenme olmadı. Kuşlarımız geliyor ama tam anlamıyla ekolojik dengeye ulaşmış değil. Bunun haricinde gölümüz Seben’de ki köy tarlalarını sulama amacıyla da kullanılıyor.

FLORA VE FAUNA ÇALIŞMASI BENZER ÇALIŞMALARA IŞIK TUTACAK.

Bolu Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Hamza Canbaş yaptığı konuşmasında: “BOFSAD olarak, Orman Bölge Müdürlüğü İle birlikte ilk kez gerçekleştirdiğimiz foto safariden yüzümüzün akıyla çıktık. Hem biz hem de katılımcılarımız arasında her konuda tecrübe kazandığımız bir etkinlik oldu. Mutlaka eksiklerimiz olmuştur. Ancak ileriki yıllarda çok daha büyük organizasyonları da yapabileceğimizi görmüş olduk. Bu yarışmanın hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlara katılımcılara ve Orman Bölge Müdürü Yusuf şahin ve diğer personeline teşekkür ederiz. Katılımcı arkadaşlar, hem yarışmanın yapılamasından hem de Orman Bölge Müdürlüğü Lojistik desteği ve yardımlarından dolayı çok memnun kaldılar. Buradaki amacımız elbette ki en iyi fotoğrafı çekmek. Ancak bütün katılımcılar birbirleriyle çok güzel dayanışma ve uyum içinde çalıştılar. Bu çalışmayla birlikte Orman Bölge Müdürlüğü Arşivine çok güzel fotoğraflar kazandırdığımızı düşünüyoruz. Seben Taşlıyayla Göleti havzasında yaptığımız bu etkinliğin ve çektiğimiz fotoğrafların ileride ki yıllarda çok daha faydalı olduğu görülecektir. Seben Taşlıyayla Göletinin flora ve faunasına yönelik yaptığımız bu çalışma bundan sonra yapılan benzer çalışmalara ışık tutacaktır.” diye belirtti.

Yarışma Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tüm katılımcılara kahvaltı verilerek başladı. Ardından yarışmacılara fotoğraf makinesi temizlik setinin de bulunduğu paket hediye edildi. Kumanyalar dağıtıldı ve araçlarla yarışmacılar göl çevresinde istedikleri yerlere bırakıldı. Her yarışmacı fotoğraf çekerek ilk toplanma yerine geldi. Çay ve kuru pasta ikramı ardından, fotoğrafçılar çektiği fotoğrafları, Orman Bölge Müdürlüğü Yetkilisine tutanakla teslim ettiler.  Gün sonunda bütün katılımcılara çam fidanı hediye edildi


Editör: E. Candan