Termik santralin Demir ihtiyacını Bolu karşılayacak!

Yönetim Kurulu Başkanı ve Gerkonsanın yeni sahibi Ahmet Kıran, bin 500 kişiye iş imkanı sağlayacaklarını açıkladı.

Termik santralin Demir ihtiyacını Bolu karşılayacak!
8.10.2015 - 11:14
   Gerede ilçesinde yıllar sonra yeni sahibini bulan Gerkonsan Fabrikası, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral'nin demir ihtiyacını karşılayacak. 

   1974 yılında eski başbakanlardan rahmetli Necmettin Erbakan tarafından Gerede'de kurulan ve 'Fabrika kuran fabrika' unvanıyla anılan Gerkonsan Fabrikası, geçtiğimiz hafta yeni sahibini buldu. Tarihi fabrikayı Altınyaprak İnş. San. ve Tic. A.Ş. satın aldı.

   İki buçuk ay sonra faaliyete geçecek yeni fabrikanın hem ilçeye hem de Türkiye'ye büyük katkı sağlayacağını söyleyen Altınyaprak İnş. San. ve Tic. AŞ. 

   Faaliyete geçecek olan fabrikanın çalışma sahası da belli oldu. 30 bine yakın nüfusu bulunan Gerede ilçesinde yeniden hizmete girecek olan Gerkonsan firmasının, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak olan Akkuyu Enerji Santralleri'nin demirini karşılayacağı açıklandı. Fabrikaya ilk etapta bin 500 işçi alınacağını söyleyen işadamı Ahmet Kıran, Türkiye'deki enerji santrali ihalesini alan Rusların 100 bin ton demir ihtiyacını karşılamak için 'evet' yanıtı verdiklerini belirtti.

   Fabrikanın faaliyete geçmesiyle ilk olarak Akkuyu Termik Santrali'nin ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışacaklarını söyleyen Ahmet Kıran, "Yaklaşık iki yıldır fabrika ile ilgileniyorduk ve bugün satın almak nasip oldu. Ülkemiz termik santral çalışmaları noktasında hızlı bir şekilde ilerliyor. Gerkonsan’da ilk etapta hepimizin yakından tanıdığı Akkuyu Termik Santrali ihtiyacının karşılanması için çalışma yürütecek.

   Bu noktada fabrikadaki eksikliklerin tespitini hızlı bir şekilde yaparak işe koyulmayı hedefliyoruz. 'Bu bir milli servet' düşüncesiyle yola çıktık. Kısa zamanda bu milli serveti yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalara başladık. Fabrikadaki tüm eksikliklerin raporları şu anda oluşturuluyor. Gerkonsan artık hiçbir zaman bu sessizlikte olmayacak" diye konuştu.

   Termik santralin 100 bin tonluk demir ihtiyacını karşılayacaklarını ifade eden Ahmet Kıran, "Termik santral ihalesini bilindiği gibi Ruslar aldı. Biz burada önemli ölçüde termik santrallerinin demir ihtiyacını karşılayacağız. Bizlere demir imalatı noktasında talepler vardı ve Türkiye’ye kurulacak termik santrallerin demir ihtiyacı yurt dışından temin edilecekti. Gerkonsan’ı satın almamızla beraber bu ihtiyacı Türkiye’de biz karşılayacağız. Özetle termik santrallerin demir ihtiyaçlarını tümüyle Gerkonsan karşılayacak.

   Firmanın 100 bin ton demir ihtiyacına 'evet' dedik ve önümüzdeki kısa süreçte sözleşme imzalayacağız. Yine 20 ülkeye ihracat yapacağız. Bu 20 ülkeye ek ülkeler dahil etmek için çaba gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

   Gerkonsan'ın ilçe halkına ve ekonomisine de çok büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Kıran, şöyle konuştu;
"Başta bin 500 işçi alımı gerçekleştireceğiz. Bin 500 işçinin tamamını Gerede’den temin edeceğiz. Yani öncelik Gerede ilçemizdeki insanımız olacak. Bu da ilçemize önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

   Bir çalışanı, ailesi ile beraber ortalama 3 kişi olarak kabul edersek, 4 bin 500 insanımız bu yatırımımızdan istifade edebilecek. Ekonomiye katkı sağlaması açısından da Gerkonsan ilçemizin bel kemiği olacaktır diye düşünüyorum."

Editör: E. Candan