GörmezRamazan ayının manevi havası ile uğraşacağımıza nelerle uğraşıyoruz

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, cumartesi itibariyle başlayacak Ramazan ayına ilişkin çok önemli uyarılarda bulundu.

GörmezRamazan ayının manevi havası ile uğraşacağımıza nelerle uğraşıyoruz
25.06.2014 - 16:35

Ramazan aynının manevi değişim için bir fırsat olduğuna dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, iftar sofralarının israf sofralarına dönüştürülmemesi yönünde uyarılarda bulundu. 

Görmez sadece oruç tutanlara değil, tutmayanlara karşı da anlayış gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. İftar çadırı uygulamaları konusunda da değerlendirmelerde bulunan Görmez, "Başlangıcı güzel bir düşüncenin ürünü olarak yolda kalan ve yoldan geçenlerin bir çorba ile oruç açmasıyla ilgili iftar çadırlarının son zamanlarda bu gayenin dışına çıkarak bir gösteri aracına dönüştürülmemesini özellikle kamu hizmeti yapanların dikkat etmesi gerekiyor. Dini hükümlerin ortaya konmasında aslolan arkasındaki hikmetlerdir. Hikmeti kaybolan bir hükmün tabii ki İslamın istediği erdemi gerçekleştirmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.
Ramazan kampanyalarında 'yalnızlık' konusunun öne çıktığını anlatan Görmez, insanların git gide yalnızlaştırıldığına dikkat çekti.

"İNSANLAR YALNIZLAŞIYOR"

Artan intiharlar konusuna da değinen Görmez, "Geçen hafta açıklanan TÜİK verilerine göre 2013 yılında intihar eden kişi sayısının 3 bin 189. Biz Diyanet olarak bunu çok ciddiye aldık ve çalışmalar yaptık. Doğrusu bu intiharlar başka diyarlarda meydana gelenlere benzemese de bu rakam ülkemiz için çok ciddi bir rakam. Hiç bir insan canına kıymamalı ve bu noktaya gelmemeli. İnsanlar hayatın gayesini kaybettikleri için böyle bir durumla karşı karşıya kalabiliyorlar" ifadelerini kullandı.


"RAMAZANIN MANEVİ HAVASIYLA UĞRAŞACAĞIMIZA SAHURUN BAŞLANGICINI TARTIŞIYORUZ"

Mehmet Görmez, Ramazan ayının ne zaman başlayıp bittiği konusundaki tartışmaları ise anlamsız bulduğunu belirterek, "Gelişen teknoloji ve teknik imkanlar bu konuda belirleyici. İslam dünyası ile işbirliğimiz de devam ediyor. Ramazan'ın manevi iklimiyle uğraşacağımıza bu ayda değerlerimizi nasıl yücelteceğimizle uğraşacağımıza son yıllarda sahur vaktinin hangi dakikada başladığı tartışmasıyla ilgileniyoruz. Bu tartışmanın da doğru olmadığını düşünüyoruz. Biz Diyanet olarak tarih boyunca İslam alimlerinin üzerinde durduğu fıkıh ilmiyle astronomi biliminin kesiştiği noktaları dikkate alarak ve İslam dünyasının sevinç ve ibadet birliğini de dikkate alarak temel ilke ve prensipler üzerinden milletimize bilgi vermeye çalışıyoruz. Bu konuda benim bile açıklama yapma yetkim yok. Din İşleri Yüksek Kurulu var. Bu çalışmaları her sene hassasiyetle yapmaktadır" şeklinde konuştu.

Ramazan ayının bir eğlence sektörüne, bir şatafata, bir gösteriye dönüştürülmemesi gerektiğini kaydeden Görmez, “Son yıllarda özellikle büyükşehirlerdeki 5 yıldızlı otellerde yapılan iftarların, geçen senelerde dikkat çektikten sonra azalmaya başladığını görmekten mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı. “İftar sofralarının israf sofralarına dönüşmemesi” uyarısında bulunan Görmez, “Ramazanı değiştirmemeliyiz, Ramazanın bizi değiştirmesine izin vermeliyiz” diye konuştu.


Editör: E. Candan