GENÇLER KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA YÖNELECEK

Beden Eğitimi Öğretmenleri Spor Kulübü Derneği Başkanı Zafer Doğru, lise öğrencilerinin deşarj olmalarının engellendiğini ve gençlerde kötü alışkanlıklarının artacağına dikkat çekti.

GENÇLER KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA YÖNELECEK
12.02.2014 - 17:03

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda görevli öğretim üyeleri, okullarda görevli beden eğitimi öğretmenleri ve sendika temsilcilerinin bulunduğu yaklaşık 200 eğitimci Hükümet Meydanı'nda toplandı. Meslek liselerinden beden eğitimi derslerinin kaldırılmasını protesto eden eğitimciler, “Obez gençlik istemiyoruz”, “Dersimizi geri istiyoruz”, “Beden eğitimi haktır alınamaz” yazılı dövizler taşıyıp, “Yaşasın branş dayanışmamız” sloganları atarak yürüdü. Tenis filesi taşıyıp düdükler çalarak Bankalar Meydanı'na kadar yürüyen eğitimciler raketlerini, düdüklerini ve toplarını bırakıp beden eğitimi derslerinin kaldırılmasını protesto etti. Burada bir açıklama Beden Eğitimi Öğretmenleri Spor Kulübü Derneği Başkanı Zafer Doğru, lise öğrencilerinin deşarj olmalarının engellendiğini ve gençlerde kötü alışkanlıklarının artacağına dikkat çekti.

“OLİMPİYATLARDA BAŞARILI OLAMIYORUZ”

   Olimpiyatlarda başarılı olmak adına çok paraların döküldüğünü fakat liselerden beden eğitimi dersinin kaldırılarak bu yatırımların toprağa gömülmeye çalışıldığı ifade eden Zafer Doğru; “Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu 2013-2014 yarıyıl tatilinde Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü nün 28.01.2014 tarih ve 59917357/101.03/390264 sayılı kararı ile bir sürpriz yaparak Teknik Lise, Anadolu Teknik Lisesi, Meslek Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Sağlık Meslek Liselerinden Beden Eğitimi Dersleri kaldırılmıştır. Benzer bir uygulama 2009-2010 Eğitim Öğretim yılı başında tüm liselerde uygulanmış, öğrencilerden velilerden ve öğretmenlerden, üniversitelerimizin beden eğitimi bölümlerinden ve de birçok sivil toplum örgütlerinden gelen tepkiler üzerine bir yıl sonra geri çekilmek zorunda kalınmıştır. Ne var ki bu geri çekilme kademeli olarak yapılmış, 2009-2010 Eğitim öğretim yılında liseye başlayan gençler hiç beden eğitimi dersi almadan mezun olmuşlardır.  Çünkü öğrenciler Resim, Müzik, Beden Eğitimi derslerinden birini seçmek zorunda bırakılmış ve bu da haftada sadece 1 saatle sınırlandırılmıştı. Bir dönem nesli bir çırpıda böylece harcanmıştı. Aradan geçen üç yılın sonunda 2012-2013 yılından itibaren liselerde tüm sınıflar 2 saat Beden Eğitimi dersi alabilme noktasına gelmişken, bu sene tekrar sistem darmadağın edilmiş, mesleki eğitimde beden eğitimi dersi tekrar tırpanlanmıştır. Bunun öncesinde 4+4+4 sistemi ile İlköğretimde beden eğitimi dersi zaten yok edilmiş, çocuklarımız daha ilköğretimde beden eğitimi dersinden ve spordan mahrum kalmıştır” dedi.

“10 YILDIR EĞİTİM SİSTEMİ RAYINA OTURMAMIŞTIR”

   Meslek liselerinin her alanda üretken bir anlayış içerinde eğitimlerini devam ettirdiğini anımsatan Zafer Doğru; “Meslek liseleri fabrikadır, işyeridir, hizmet üretim yerleridir. Buradaki öğrenciler aynı zamanda ülkenin üretken ve hizmet veren işçileri gibidir. Haftanın her günü çalışan ve üreten bu öğrencilere haftada iki saat beden eğitimi dersi ile deşarj olmayı, oynamayı, sportif kültür kazanmayı, sağlığını korumayı, spor yoluyla kendini ifade etmeyi çok görmüşlerdir” diye konuştu. 10 yılı aşkın bir süredir Türk Milli Eğitim sistemi bir türlü rayına oturmamış, yazboz tahtasına dönüşmüştür. Okula girdiği sistemle mezun olan bir öğrenci nesli dahi yoktur. Ne var ki değişen her sistemle de mağdur olan hep beden eğitimi derslerini alması gereken öğrencilerimiz olmaktadır. Ders çizelgelerinde değişiklik yapılırken üzeri çizilecek ders olarak ilk akla gelen her zaman beden eğitimi dersi olmaktadır. Meslek liselerinde son yapılan değişiklikte de bu durum değişmemiş, beden eğitimi dersi kökten kaldırılmıştır. İlköğretimden lise son sınıfa kadar beden eğitimi dersi yaparak yaşayarak işlenen son derece önemlidir ve dokunulmaması gereken en önemli alandır. Ancak Meslek liselerinde beden eğitimi derslerin kaldırılması hepsinden öte ayrı bir cinayettir. Meslek liseleri aynı zamanda fabrikadır. Meslek liseleri aynı zamanda işyeridir. Meslek liseleri aynı zamanda hizmet üretim yerleridir. Buradaki öğrenciler aynı zamanda ülkenin üreten ve hizmet veren işçileri gibidir. Haftanın her günü çalışan ve üreten bu öğrencilere haftada 2 saat beden eğitimi dersi ile deşarj olmayı, oynamayı, sportif kültür kazanmayı, sağlığını korumayı, spor yoluyla kendini ifade etmeyi çok gören bir anlayışın, 21’inci Yüzyılda madenlere girmesi kolay olur diye çalıştırılan çocuklara yapılan muameleden ne farkı vardır?

“KAZANÇ GETİRECEK BİREYLER OLARAK BAKILIYOR”

   En çok meslek liselerinin spor alanında başarı elde ettiğini belirten Zafer Doğru; “Meslek lisesi öğrencileri toplumun genellikle dar gelirli ailelerinin çocuklarıdır. Eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanamamış, maddi imkânsızlıklar nedeni ile daha iyi orta öğretim kurumlarına hazırlanma olanağı bulamamış ve ailelerinin bir an önce eve kazanç getirecek bireyler olarak gördükleri öğrenciler bu okullara gitmektedir. Esasen en çok itibar görmesi gereken okulların meslek liseleri olması gerekmez mi? Bu nedenlerle meslek lisesi öğrencilerinin sosyalleşeceği, spor kültürünü geliştirecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri, sağlığını koruyabileceği alanlar çok sınırlıdır ya da hiç yoktur. Haftada 2 saat de olsa beden eğitimi dersi ile meslek lisesi öğrencileri deşarj oluyor, sosyalleşiyor, kendilerini fiziksel anlamda ifade edebiliyor (ki bu ergenlik çağında çok önemlidir), sportif bilgi ve beceri öğreniyor yani beden eğitimi dersinin hedeflediği tüm kazanımlara erişme olanağı buluyordu. Ayrıca okul spor takımlarına girerek okullarını yarışmalarda temsil eden meslek liseleri en başarılı liselerdir. Okul takımlarına başvuru oranları en yüksek liselerdir. Şimdi meslek lisesi öğrencilerinin elindeki tek eğlencesi ve oyunu olan beden eğitimi dersini ve dolayısıyla sporu alarak bu çocukları isyankârlığa, sigara ve alkol gibi madde bağımlılığına, kötü alışkanlıklara, internet kafelere,  kahvehanelere itilmiş olmuyor da ne oluyor? Haftada iki saat beden eğitimi dersini meslek lisesi öğrencilerine çok görenler bu gerçeği göremiyor mu? Milyonlarca lira harcayarak  ‘Meslek Lisesi Meselesi Memleket Meselesi’ diye projelerle büyük holdinglerle işbirliği yapılarak çocukların mesleki yeterlikleri ve iş olanakları artırılmaya çalışılırken onların sağlıkları neden göz ardı ediliyor?” dedi.

“MADDE BAĞIMLILIĞI İLKOKULLARA KADAR İNDİ”

   Obezite ile mücadele adına Sağlık Bakanlığının, olimpiyatları almak içinde Gençlik ve Spor Bakanlığının binlerce lira harcadığını, diğer taraftan beden eğitimi dersinin kaldırılmasının yanlış olduğunu söyleyen Zafer Doğru; “Sağlık bakanlığı ‘Obezite ile mücadele’ adı altında kaynak ayırıp reklam filmlerine binlerce lira para harcarken, madde bağımlılığı ilkokullara kadar inmişken, sporda şiddet her alanda giderek yaygınlaşırken, hastaneler 40 yaşında insanların eklem, bel fıtığı, omurga kayması ve hareketsiz yaşamın tüm rahatsızlıklarını yaşamaya terk edilmişken, spor kültürünün bir türlü yerleştirilemediği, sportif başarının dibe vurduğu ülkemizde çocuklarımızın ve gençlerimizin beden eğitimi ve sporu öğrenmekten dolayısı ile sağlıklarını koruma eğitiminden mahrum bırakılarak mı bu sorunlarla mücadele edilecek? Olimpiyatları alabilmek için Gençlik ve Spor Bakanlığı milyonlarca lira para harcayıp kampanya ve yatırım yaparken, sportif başarısı en yüksek olan meslek liselerinde beden eğitimi dersi kaldırılarak ve de potansiyel sporcular daha işin başında adeta toprağa gömülerek mi olimpiyatlara ev sahipliği yapılacak? Sağlıklı bir nesil için Bedensel gelişimin en az ruhsal gelişim kadar önemli olduğu ne zaman anlaşılacak? Kaldı ki beden eğitimi dersi içinde fiziksel gelişim olduğu gibi en az onun kadar da ruhsal ve ahlaki gelişim vardır”  dedi


Editör: E. Candan

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız