BUNLAR GELECEĞİN BESİNLERİ

AİBÜ İzzet Baysal Kültür Merkezinde Biyoloji Topluluğu tarafından ‘Tarım, Endüstri ve Algler’ konusunda konferans düzenlendi.

BUNLAR GELECEĞİN BESİNLERİ
19.12.2013 - 20:18

Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Şen, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) katıldığı konferansta, ‘insanlar için çok yararlı ve vazgeçilmez organizmalar’ olarak nitelediği ‘Algler’ hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Şen, denizlerde ve iç sularda yaşayan alglerin yeryüzündeki canlılığın devamı için çok önemli olduğunu anlatarak, günümüzde hemen hemen her alanda alglerden elde edilen ticari ürünlerin kullanıldığını ve ileride alg sektörünün daha da gelişeceğini söyledi.

AİBÜ İzzet Baysal Kültür Merkezinde Biyoloji Topluluğu tarafından ‘Tarım, Endüstri ve Algler’ konusunda konferans düzenlendi. Konferans kapsamında yaptığı sunumda alglerin kullanıldığı alanları ve sektörleri sıralayan Prof. Dr. Şen, alg türlerinin insan besini olarak kullanıldığını anlattı. Alg yetiştirilen büyük ölçekli çiftliklerin Dünya’da hızla yaygınlaştığının altını çizen Prof. Dr. Şen, “Uzak Doğu’da, Japonya’da, Çin’de, ABD ve Avrupa’da alg yeniyor artık. Belki de alg yenmeyen tek coğrafya Orta Doğu coğrafyasıdır. Biz de yemiyoruz tabii. Bunun dışında tüm coğrafyalarda algler insan besini olarak kullanılmaktadır. Dünyada alg çiftlikleri ve alg tarımı bugün inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Çin tek başına alg tarımından yılda 35 milyar dolar kazanıyor.” diye konuştu.

Alglerin besin değeri çok yüksek doğal kaynaklar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şen, “Algler, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu temel amino asitler ile proteine sahip organizmalardır. Yağ miktarları çok düşüktür. Hepsinden önemlisi içerisinde kolesterol yoktur. Dolayısıyla doğal yönden besleniyorsunuz ve daha sağlıklı oluyorsunuz. Özellikle ABD’de obezite görülürken alglerin çok tüketildiği Uzak Doğu’da böyle bir sorun yok.”  dedi.

Hayvanlar İçin de Çok Yararlı

Prof. Dr. Şen, alglerin hayvan yemi ve gübre olarak da kullanıldığını anlatarak, “Yüksek miktarlarda mineral içermeleri ve hayvanların sindirim sisteminde iyi emilmeleri, makroskobik deniz alglerinin hayvan yemi olarak kullanılmasını sağlamıştır. Hayvanlardan elde edilen süt ve tereyağı miktarlarında artışlar kaydedilmiştir. Hayvanlarda yün dökülmesini ve böbrek ihtihaplarını önledikleri belirlenmiştir. Kümes hayvanlarının yemlerine ilave edildiklerinde yumurtadaki iyot miktarının arttığı görülmüştür. Deniz alglerinin turunçgiller, çilek ve çeşitli tarla bitkisi yetiştiriciliğinde gübre olarak kullanılması olumlu sonuçlara yol açmıştır.” şeklinde konuştu.

Alglerin atık suların temizlenmesindeki önemine işaret eden Prof. Dr. Şen, alglerin çoğalmak için azot ve fosfora ihtiyaç duyduklarını, atık suların içerisinde de bu maddelerden bol miktarda bulunduğunu belirterek, alglerin atık su arıtma sistemlerinde verimli kullanılmasının insanlığın geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Bülent Şen, farmakolojide hammadde olarak kullanılan yılan zehrinin az miktarda üretilebildiğini ve maliyetinin yüksek olduğunu ifade ederek, ileride alglerden elde edilen zehrin ve doğal antibiyotiğin farmakolojide hammadde olarak kullanılacağını da belirtti.  


Editör: E. Candan