AİBÜNE BÜYÜK ÖDÜL

Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında yürütülen ve proje koordinatörlüğünü AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun’un yaptığı “Pastörize Keçi Sütünün Dondurulması ve Dondurularak Depolanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler” adlı proje; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ödüle layık görüldü.

AİBÜNE BÜYÜK ÖDÜL
4.02.2013 - 14:33

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, üniversiteler ile sanayi kuruluşlarını bir araya getirerek üniversite-sanayi işbirliğinin sorunlarını ve işbirliğine ilişkin fırsatları ele almak amacıyla düzenlenen “Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı”, Kocaeli Tübitak Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü’nde yapıldı.  

Toplantıya; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bölgenin Ak Parti milletvekilleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, bölge illerinin vali ve belediye başkanları, aralarında Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nin de olduğu bölge üniversitelerinin Rektörleri ile bölge sanayisinin önde gelen kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri katıldı. “Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı” kapsamında “2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Doğu Marmara” konulu bir de panel düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Nihat Ergün, ülkemizin bilim ve teknolojiyle kalkınmasını sağlamak amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısını, yıl boyunca 26 bölgede gerçekleştirmeyi hedeflediklerini anlatarak, bugün ikincisi yapılan toplantının üniversite-sanayi işbirliğine ivme kazandıracağını söyledi.

 “Üniversitelere Patent İmkanı Sağlanacak”

Bakan Ergün, üniversite ve sanayinin adres olarak birbirlerini görmeleri gerektiğini kaydederek, “Sanayi ve üniversite birbirine uzak duruyor. Bunun ortadan kaldırılabilmesi için yönetim problemleri giderilmeli, rekabet gücü arttırılmalı ve inovasyon geliştirilmeli. Bu hem üniversiteleri hem de sanayiyi ayağa kaldırıp güçlendirecek.” diye konuştu. Ergün, patent konusunda yeni çalışmalar yaptıklarını ve üniversitelere patent imkanı vereceklerini de sözlerine ekledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının üniversite-sanayi işbirliğini sağlamak amacıyla yürüttüğü SAN-TEZ projesi ile ilgili tanıtım filminin ardından, “2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Doğu Marmara” konulu panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ın yaptığı panele, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun’un yanı sıra Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komşuoğlu, GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Kanıöz ile TÜPRAŞ Ar-Ge Direktörü Dr. Murat Yıldırım katıldı.

“Üniversite-Sanayi İşbirliğine Önem Verilmeli”

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, üniversite-sanayi işbirliği ile ilgili dünyadan örnekler vererek başladığı konuşmasında, Japonya, Güney Kore, Almanya ve ABD gibi ülkelerin bilimsel bilgi üretip sanayi ve teknolojiye aktarmada çok başarılı olduklarını belirterek, katma değer taşıyan ürünlerin üretilebilmesi için bu işbirliğine önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

Üniversite-sanayi işbirliğinin son 5-10 yılda gündeme gelmeye başladığını anlatan Rektör Coşkun, üniversite ve sanayi arasındaki farklılıklara dikkati çekerek, üniversite ve sanayinin farklı öncelikleri olabildiğini fakat önemli olanın her iki tarafın farklı öncelikleri ortak sinerjiye dönüştürüp katma değeri yüksek ürünler elde etmeyi amaçlamak olduğunu vurguladı.  

Prof. Dr. Coşkun, Bolu’daki üniversite-sanayi işbirliğine de değindiği konuşmasında, Teknokent’ten kanatlı et sektörüne, sanayi desteği ile kurulan Bağışçılar Vakfı ile yapılan çalışmalardan, gastronomi alanındaki markalaşma hedefine kadar pek çok konuda bilgi verdi.              

Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı’nda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Bakanlığın desteklediği projelerle ilgili tanıtım filmlerinin yanı sıra SAN-TEZ kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen ve proje koordinatörlüğünü Prof. Dr. Hayri Coşkun’un yaptığı “Pastörize Keçi Sütünün Dondurulması ve Dondurularak Depolanması Sırasında Sütte Meydana Gelen Değişmeler” konulu projenin tanıtım filmi gösterildi.

Panelistlere plaket verilmesinin ardından; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen ve üniversite-sanayi işbirliğinde başarılı olan projelerin koordinatörlerine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan tarafından ödül verildi. AİBÜ’nün ödülünü, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, Bolca Hindi Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram ile birlikte aldı. 


Editör: E. Candan