BOLUDA METAN GAZINDAN ELEKTRİK ÜRETİLECEK

 Bolu’da yeni hayata geçirilecek olan projeyle il merkezi ve ilçelerin bütün çöpleri tek bir noktada toplanarak, katı atıklardan elde edilecek metan gazıyla elektrik üretilecek.  

BOLUDA METAN GAZINDAN ELEKTRİK ÜRETİLECEK
24.12.2012 - 17:06

 İlçelerle birlikte 200 binin üzerinde nüfusu bulunan Bolu’da yeni bir proje hayata geçirilmeye çalışılıyor. Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın’ın başkanlığını yaptığı Katı Atık Bertaraf Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği, il merkezi başta olmak üzere tüm ilçelerin çöplerini tek bir noktada toplamaya hazırlanıyor. Başkanlığını yürüttüğü Katı Atık Bertaraf Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği’nin çalışmalarıyla ilgili yaşanan gelişmeleri aktaran Ömer Baygın, Gerede çöplüğünün ve Bolu merkez dahil diğer ilçelerin çöplerinin bir araya toplanılması için 3 ayrı alan belirlendiğini, bu alanlardan birine Bolu genelindeki tüm çöpleri toplamayı planladıklarını söyledi. Çöplerin bir araya toplanılmasından sonraki aşamada düşündüğü projeleri de aktaran Başkan Ömer Baygın, “Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde geri dönüşüm tesisleri ve ayrıştırma üniteleri olacak. Elde edilecek metan gazından elektrik üretimi yapacağız. Kendi elektriğimiz kendimiz üreteceğiz” dedi.

  Baygın, Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Gerede için hayati öneme sahip olduğunu da belirterek, “Tesisi kurduğumuz zaman Gerede’deki evsel ve deri atıklarının olduğu alan tamamen ıslah edilecek ve bu bir ıslah projesi olacak. Sonuç olarak çöplük artık çöplük olarak değil yeşillendirilmiş, ağaçlandırılmış ve güzel görünüme kavuşmuş bir alan olarak halkımıza hizmet verecek” diye konuştu.
  Tüm belediye başkanlarıyla birlikte alanlar belirlendiğini ifade eden Ömer Baygın, “Yıllardır çöplük olarak kullandığımız, katı atıkları döktüğümüz alanımız bizim de içimize sinmiyor. O alanı değiştirmek istiyoruz. Aynı şekilde diğer ilçelerinde çöple ilgili sorunları var. Bu sebeple birlik oluşturduk. Katı Atık Bertaraf Tesisleri, büyük tesisler ve maliyetleri de aynı şekilde yüksek olan tesislerdir. Bu tesisi ayrı ayrı her belediye kurmak yerine Bolu’da bir tane Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulmasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bizlere bildirdi. Biz de bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada daha önce tüm belediye başkanlarımızla birlikte Bolu il sınırları içersinde iki nokta belirledik. Tabi ki bu belirlenen noktaların büyüklükleri en az 100 dönüm ile 150 dönüm büyüklüğünde. Bolu il sınırları içerisinde 3 bölge belirledik. Bu bizler için çok önemli bir gelişme oldu. Bu alanlarla ilgili bir rapor hazırlıyoruz ve bu konularda uzman bir çevre mühendisliği firmasına bu görevi verdik” ifadelerini kullandı.
  Oluşturulan raporla ilgili kurumlardan izin alınacağını belirten Başkan Ömer Baygın, “Üç alternatifli bir rapor oluşturduk. Rapor hazırlandıktan sonra Orman Bölge Müdürlüğü’ne ve Mahalli Çevre Kurulu’na başvurup gerekli izinleri alacağız. Bu belirlediğimiz üç alandan bir tanesinde tüm bölgenin katı atık sorununun çözümünü sağlayacak olan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ni kuracağız. Burada geri dönüşüm tesisleri, ayrıştırma üniteleri de olacak. İlerleyen dönemde projenin gidişatına göre elde edilecek metan gazından elektrik üretimini hedefliyoruz. Tüm ilçelerden ve tüm belediyelerden gelecek olan evsel katı atıkların kalitesine göre bu projelendirme aşamasında bu konular da değerlendirilecek. Biz bu konuyu çok önemsiyoruz. Şuana kadar önemli mesafeler kat ettik. Bu sorundan tüm belediyelerimizi kurtarmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
  Bolu’nun ve ilçelerinin çöplüklerden kurtulacağı müjdesini de veren Başkan Baygın, açıklamasını şöyle sürdürdü;
  “Artık insanlarımız daha bilinçli hale geldi. Çevre duyarlılığı daha arttı ve çevre konusunda büyük ilerlemeler kat edildi. Dolayısıyla tüm belediyelerimizi bu katı atık sorunundan kurtarmak istiyoruz. İlçelerimiz ve beldelerimize yakışmayan vahşi görüntülü çöplük görüntülerinden de kurtulmak istiyoruz.”


Editör: E. Candan