Uğur Mumcu ölüm yıldönümünde anıldı

Uğur Mumcu ölüm yıldönümünde anıldı
24.01.2022 - 21:01
Güncelleme 24.01.2022 - 21:03
Kaynak: Haber Merkezi

24 Ocak 1993 tarihinde arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden Gazeteci Uğur Mumcu, vefatının 29’uncu yıl dönümünde Bolu’da isminin verildiği parkta anıldı. Uğur Mumcu anıtına karanfil bırakılmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törene Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Baro Başkanı Sabri Erhendekçi, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Raşit Aydın, siyasi parti temsilcileri, STK yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Raşit Aydın, Uğur Mumcu’yla beraber birçok ismin daha anıldığını belirterek, “Özgür, çağdaş ve laik bir Türkiye savunucusu olan ve bu uğurda canını feda eden Uğur Mumcu’yu rahmetle anıyoruz. Bugün burada aynı zamanda uygar, laik, demokratik bir ülke isteyen ve bu nedenle katledilen diğer devrim şehitlerini de anıyoruz. Cumhuriyet’in ilk devrim şehidi Kubilay başta olmak üzere 1980 öncesinde katledilen akademisyenler Orhan Yavuz; Bedrettin Cömert, Cahit Orhan Tütengil,  Ümit Kaftancıoğlu, Bedri Karafakioğlu’nu Kanlı cinayet şebekelerinin üzerine gittiği için aracının içerisinde 6 kurşunla öldürülen Doğan Uz’u, Milliyet Gazetesi Başyazarı Abdi İpekçi’yi, 1990 öldürülen Muammer Aksoy, aynı yıl içerisinde katledilen Bahriye Üçok ile gazeteciler; Çetin Emeç, Turan Dursun’u 1994 yılında bombalı saldırıda yaşamını yitiren Onat Kutlar’ı, 1997 yılında aracının ön camına konulan bir bomba ile katledilen Ahmet Taner Kışlalı’yı 2001 yılında Diyarbakır öldürülen Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ı 2002 yılında evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Necip Hablemitoğlu’nu 2006 yılında Danıştay saldırısında, makamında uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Mustafa Yücel Özbilgin’i anıyor ve onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi

Uğur Mumcu’yu Nazım Hikmet’in sözleriyle anlatan Baro Başkanı Sabri Erhendekçi, “Büyük gazeteci, araştırmacı, yazar, özgürlük savaşçısı, demokrasi şehidi, korkmadan, yılmadan yaşamını feda etmeyi göze alarak kendini geleceği ve gerçeği aramaya adayan Uğur Mumcu’yu anmak üzere toplandık. Onu ne kendi sözleriyle ne de benim sözlerimle anlatmayı doğru bulmuyorum. Bugün onu anmak için bir yol açalım büyük usta Nazım’ın dizeleriyle. Destanında onlar  için ne diyor şair, ‘Ve gökyüzü ve sahra ve mavi okyanus ve kederli nehir yollarının, sürülmüş toprağın ve nehirlerin bahtı  şafak vakti değişmiş olur. Bir şafak vakti karanlığın kenarından onlar ağır ellerini toprağa basıp doğruldukları zaman en bilgin aynalara, en renkli şekillere aksettiren onlardır. Asırda onlar yendi, onlar yenildi… Çok söz edildi onlara dair ve onlar için. Zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yoktur denildi.’ Onları anlatarak başlıyor büyük şair Kuva-i Milliye destanına” ifadelerini kullandı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Uğur Mumcu’nun katledilişinin 29’uncu yıldönümünde  "Cumhuriyet şehitlerimizi, demokrasi şehitlerimizi asla unutmuyoruz. Bu mesajı hava ne kadar soğuk olursa olsun yıllardır vermeye devam ediyoruz.  Demokrasi uğruna canını feda eden cumhuriyet aydınlarının başlarına gelenler, uğradıkları suikastlar hiçbir zaman aydınlanamadı. Neden failleri ortaya çıkmadı? Çünkü emperyalizmin kurbanları oldular” ifadelerini kullandı.


Editör: E. Candan