Fikret Çıracı ; Sosyal medya mesajlarınıza dikkat edin !

Bolu’nun tanınan avukatlarından Fikret Çıracı sosyal medya üzerinden yapılan yazışmaların alışveriş ve anlaşmazlık davalarında delil niteliği taşıdığını söyledi.

Fikret Çıracı ; Sosyal medya mesajlarınıza dikkat edin !
13.08.2021 - 18:58
Güncelleme 13.08.2021 - 18:59
Kaynak: Haber Merkezi

HABER: ZEKERİYA ERCİVAN

Sosyal medya hayatımızın vazgeçilmezi durumunda. Hayatımızın neredeyse her karesinin paylaşıldığı sosyal medya mecralarında yapılan yazışmalarla ilgili önemli bir durum dikkat çekiyor. Sosyal medya üzerinden yapılan alışveriş ve yazışmalar delil niteliği taşıyor. İnternet üzerinden yapılan ticaret başta olmak üzere, tartışma ve anlaşmazlıklarda sosyal medya üzerinden yapılan yazışmalar mahkemede delil olarak kullanılabiliyor.

KAYITLAR DÜZGÜNSE DELİL OLARAK KABUL EDİLİYOR

Sosyal medya mesajlarının delil niteliğinde olduğunu söyleyen Fikret Çıracı şu değerlendirmeleri yaptı:

Bugün sanal ticaret dünyanın bir gerçeği. Pandemi öncesini baz alırsak 2018’den 2019 yılına geçtiğimiz vakit e-ticaretin yüzde 40 artış kaydettiğini görüyoruz. Pandemi döneminde ise dışarıya çıkamadığımız için tüm dünya e-ticarete evirilmiş durumda. E-ticaret her şeyi ile kayıtlı bir ticarettir. Vergisi vbtüm kayıtların tutulduğu bir ticarettir ancak sosyal medya üzerinden alternatif ikinci bir kayıt dışı bir ticaretin ortaya çıktığını görüyoruz. Ülkemizde son zamanlarda çok yaygınlaştı. Bu birtakım sorunları da beraberinde getirdi. Bunların en başında vergi kaçağımız, kayıt dışı ekonomi tekrar oluştu. Bir diğeri ise ticaretin icap ve kabul aşamalarının tam gerçekleşmediğini görüyoruz. Sosyal medyada bir kim bir icapta bulunduk, kimden talepte bulunduk ve kim kabul etti de bize beğendiğimiz şeyi gönderdi. Bunun kaydını tutmak, bunun takibini yapmak çok zorlaştı. Dolayısıyla birçok hukuki itilaf çıktı. Kayıt dışı ekonomide 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunun uygulanması da doğal olarak mümkün değil. Dava yolunda ise muhatap bulmakta birtakım güçlükler çıkıyor. Çünkü kiminle muhatabız bu belli değil. Sosyal medyadan yapılan alışverişlerde eğer kayıtlarımız düzgünse hukuk muhakemeleri usulü kanunun 199. Maddesine göre elbette mesajlar bir delil olarak kabul edilmektedir. E-mailler, elektronik fon transferleri (EFT), icaplar, kabuller neyi beğendiğimiz, hangi malın verileceği vs. eğer sağlam bir şekilde kayıt altına alındıysa arz ettiğim gibi 6100 sayılı hukuk muhakemeleri kanunun 199. Maddesine göre mahkemelerde bunlar delil olarak kabul edilebilecektir.

ÜLKEMİZDE BU SORUNUN GİTTİKÇE BÜYÜDÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ

Sıkıntımız uzaktan yapılan sözleşmelerde gerçek muhatabın kim olduğunu belirlemekte çoğu zaman zorlanıyoruz. Bu bir takım cezai ve hukuki sorunlara yol açmaktadır. Türkiye internet aracılığıyla yapılan ticarette son derece hızlı mevzuat düzenlemelerine gitti. 4077 sayılı kanunu güncelleyerek 6502 sayılı kanunu tekrar çıkarttı. 6563 sayılı internet ortamında ticaret düzenlemesi hakkında kanunu çıkarttı. Ticaret Bakanlığımızın sürekli genelgeleri yönetmelikleri var. Bütün bunlara rağmen oluşan bu kayıt dışı ekonomi ciddi anlamda sorunlara yol açmaktadır. Çözüm için insanların öncelikle kimden ne aldığını ve kime para gönderdiğini çok dikkatli takip etmeleri gerekiyor. Ticaretin esası güvene dayalıdır. Elektronik de olsa, internet ortamından da olsa, yüz yüze de olsa bunun temeli güvendir. Güvenmedikleri yerlerden bu tür alışverişlere girmemeleri toplumun menfaati icabıdır. Şu anda ülkemizde bu sorunun gittikçe büyüdüğünü görüyoruz. Buna ilişkin düzenlemeler mutlaka yapılacaktır ama bun temelinde insanların bu güveni sağlayıp sağlayamayacağı önemli. 

MESAJLARI SAKLAYIN

Sosyal medya üzerinden yapılan yazışmalar Türkiye’de belli bir merkeze mahkemelerin veya adli mercilerin yazıp da tespit ettirme imkânımız şu anda yok. Henüz bunu sağlayamadık. Ancak kişi kendi sosyal medya hesabını adli mercilere sunduğu ve bunun da teyidi yapıldığı vakit bu bir delildir. Yapılan ticaretin ilerde doğurabileceği sorunları göz önüne alarak bunların eski sistemdeki belge gibi bir yerde saklanması, dolayısıyla bu mesajların silinmemesi veya ekran görüntülerinin alınarak muhafaza altına alınması gerekir. Temek sorun burada kiminle muhatap olduğumuzun bilinmemesi. E-ticaretle bunun bir farkı var, e-ticaret arz ettiğim gibi kayıtlıdır. Kiminle muhatap olduğunuz bellidir. Vergisi vs. her şeyi sağlanmış durumdadır. Yani normal bir mağazaya gittiğimiz vakit nasıl alışveriş yapıyorsak aynısıdır. Sadece bunun sanal halidir. Ancak sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde kiminle muhatap olduğumuz sorusu açıkta kalmaktadır. Zaten sıkıntının kaynağı da budur. 

YÜZDE 90’I SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN İŞLENEN SUÇLAR

Adliyemizde bugün hakaret suçlarının yüzde 90’ı neredeyse sosyal medyadan işlenen suçlardır, hakaret suçları için. Tehdit, basit tehdit gibi suçlar şu anda mahiyeti icabında hepimiz sosyal medya kullandığımıza göre bu tür suçların yüzde 90’ı neredeyse sosyal medya üzerinden işlenen suçlardır. Basın yoluyla işlenen suçlar bile artık sosyal medya üzerinden mesela bir haberin altına yapılan yorum veya sizin bana-benim size attığım bir mesaj hakaret suçu, tehdit suçu vb. suç teşkil ediyorsa elbette bunlarında adli merciler tarafından tespit edilmiş olması kaydıyla işlem göreceği muhakkaktır ki görmektedir.


Editör: E. Candan