THY'yi etkilemez

Geride bıraktığımız yılı COVID-19 salgınının etkilerini atlatarak kârla kapatmayı başaran THY, yeni yılda da büyümesini sürdürmeyi hedefliyor. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Daha önce de benzer krizler yaşadık. Bunu da atlatırız. İki ülke global operasyonumuzda yüzde 2-3 paya sahip” diye konuştu.

THY'yi etkilemez
2.03.2022 - 11:02
Kaynak: Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan gerilimi değerlendiren THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat “Umarım bu kriz çok fazla uzamaz ve barış hakim olur. Rusya ve Ukrayna bizim operasyonlarımız içinde yüzde 2-3 paya sahip. Kargoda daha az. O yüzden büyük çaplı etkilenmemiz söz konusu değil” dedi.

Geçen ay, milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketi THY’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen Prof. Dr. Ahmet Bolat ekonomi basını ile bir araya gelerek şirketin 2021 yılı mali sonuçlarını değerlendirdi.

YÜZDE 172 ARTTI

Global havacılık sektörü, tarihinin en ağır krizini yaşadığı ve en ağır kayıplarını verdiği bir yıldan uzun bir süreyi geride bıraktı. Türk Hava Yolları, COVID-19 salgını kaynaklı krizin etkilerine rağmen 2021 yılının dördüncü çeyreğini 619 milyon Dolar esas faaliyet kârı ve 225 milyon dolar net kâr ile tamamladı.

THY’nin 2021 yılının dördüncü çeyreğindeki toplam gelirleri, 3.3 milyar dolar ile 2019 yılının aynı dönemindeki toplam gelirlerini aştı. Toplam gelirin yüzde 39’unu oluşturan kargo gelirleri söz konusu çeyrekte 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 172 artış gösterdi.

Yolcu kapasitesinin 2019’un aynı döneminin yüzde 84’üne ulaştığı 2021’in 4. çeyreğinde iç hatlarda yüzde 79, dış hatlarda ise yüzde 69 doluluk oranı ile toplam 13.7 milyon yolcu taşındı.

FIRSATLARA ODAKLANDI

Pandemi kaynaklı küresel krizin tüm olumsuzluğuna karşın, kazandırdığı deneyim ve ortaya çıkardığı fırsatlarla yeni hedeflere odaklandıklarını vurgulayan Ahmet Bolat, “Havayolu seferlerinin durduğu, yolcu taşımacılığının kısıtlandığı noktada, kargo uçuşlarıyla krizi fırsata dönüştürdük. Bu süreçte dünya genelinde tedarik zincirinde görülen aksamayla birlikte hava kargo, en güvenli ve hızlı çözüm olarak öne çıktı. Yolcu sayısının azaldığı, yolcu uçaklarının uçamadığı dönemde kargo seferleriyle krizi aştık” diye konuştu.


Editör: Y. Sıla Ceylan