MEHMET AKİF’İN MEALİ

  • 13.10.2012 00:00

 

Yerini ve zamanını hatırlamıyorum. Bir sohbetteyiz. İşin doğrusu konuşmacıyı da hatırlamıyorum. Ama bana M. Ertuğrul DÜZDAĞ gibi geliyor.

Güzel konular anlatılıyor, tarih anlatılıyor, şiir anlatılıyor, merhum Mehmet Akif Ersoy anlatılıyor. Konuşmacı öyle güzel ve heyecanla anlatıyor ki, kalbimiz gümbür gümbür atıyor. Sanki heyecanla bir film izliyoruz. Biz bekliyoruz ki filmin sonu mutlu bitsin. Ama beklediğimiz gibi olmuyor. Filmin sonu hüsranla bitiyor.

Geçtiğimiz ay bir kitabevine gittim. Biraz sohbet ve çay ikramından sonra tam ayrılmak üzereyken kitabevi sahibi bir kitap uzattı elime. Elime aldığımda ne göreyim! Benim yıllar önce dinlediğim, sonu hüsranla biten sohbette yakıldığı söylenen, merhum Mehmet Akif Ersoy tarafından hazırlanan Yüce Kuran’ımızın Meali. Hemen hediyesini takdim edip alıyorum Meal kitabını. Eve gelince hemen giriş kısmını okumaya başlıyorum. Yıllar önce dinlediğim olayın aynısı M. Ertuğrul Düzdağ ve Recep Şentürk tarafından anlatılıyor giriş kısmında.

İçimden şu duygular geçiyor; Yıllar önce aileden üç kişi çok uzaklara savaşa gidiyor. Her üçünün de şehit olduğu haberini alıyoruz. Aradan yıllar geçiyor. Günlerden bir gün, şehit olduğunu sandığımız aile fertlerinden biri çıkageliyor evine, yurduna. Hasretle sarılıyoruz koklaşıyoruz. Başından geçen hayat hikâyesini dinliyoruz. Zindanda geçen, sürgünde geçen, hasta, yaralı geçen günlerin hikâyelerini dinliyoruz. Ve tabi ağlaşıyoruz.  Umudumuz, diğer iki askerimizin de çıkıp gelmesi. Dua ediyoruz.

Evet, elimizde bulunan merhum Akif’in meali de Yüce Kuran’ımızın sadece üçte biri. Fatiha Suresinden Berae Suresinin sonuna kadar. İnşallah ilerleyen zamanlarda tamamı çıkar ortaya.

Giriş kısmındaki hikâye çok uzun olduğu için burada değinmiyorum. Merak edenler bu kıymetli eseri alıp okusunlar. Hem öğrensinler, hem ibret alsınlar. Bilsinler ki, bu eser çok kıymetli bir inci tanesi. Merhum Akif’in alim, şair, mütefekkir ve daha pek çok sıfatıyla Yüce Kuranı okuduğunda neler anladığının ipuçlarını veriyor bizlere.

Yayınlanmış pek çok meal var. Aradaki farkı anlamak için diğer meallerle merhum Akif’in mealini okuyarak karşılaştırabilirsiniz.    

Fatiha Suresinin mealini merhumun eserinden sunuyorum sizlere. Ruhu için…


1.      Bismillahirrahmanirrahim.

2-3-4. Hamd ancak Allah’ın; O Rabbül Alemin, O hem Rahman hem Rahim, O kıyamet gününün sahibi Allah’ındır.

5. İlahi! Kulluğu Sana ederiz, yardımı Senden isteriz.

6-7. Bizleri doğru yolun, o nimetine kavuşanların tuttuğu yolun yolcusu et. Gazabına uğrayanların, yanlış gidenlerin saptığı yolun yolcusu etme. (Amin). 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Yasin POLAT
    Yasin POLAT
    23.11.2011 16:02

    Ziya Kardeşim; eski muhasebe denetmeni ve mesai arkadaşın olarak telefonla arayıp teşekkür etsem de; burda yapılan yorumları görünce bir kez daha teşekkür etmek istedim.Sen de eski bir Vergi Denetmenisin ama buna rağmen Muhasebe Denetmenlerine de yapılan haksızlığı dert edindin; en azından kaleminle vicdanınla dile getirdin.Keşke herkes senin gibi bu dünyadaki ünvanını değil Büyük Mahkemede kendisini bekleyen ünvanı düşünüp ona göre hareket etse; tüm bu zülumlar yaşanmazdı.Kalemine sağlık.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız