Borsada Soyulmamak İçin Kötü Şirketlere Ortak Olmayın 

  • 7.12.2022 12:08

Hisse senedi alırken şirketin özelliklerini iyi bilmek size fayda sağlar. Etraftan gelen hayali bilgilerle yatırım yapmayınız. 

 

İstanbul’da bulunan menkul kıymetler borsasında şu anda 500’e yakın şirketin pay senetleri yatırımcılara sunuluyor. 

 

Şirketlerin bilançolarını inceleyen uzmanlar F/K (fiyat/kazanç) ve PD/DD (piyasa değeri/defter değeri) rakamlarını hesaplayıp kamuoyuna iletirler. Bu iki değer son derece önemlidir.  

 

X hissesini almadan evvel F/K ve PD/DD verilerine mutlaka bakınız. F/K: 1-12, PD/DD: 1-5 arasında ise pay senedi alınabilir. Bu sınırların üzerine çıkan firmalar riskli olarak değerlendirilir.  

 

Pay senedi alımında temel analiz çok önemlidir. Teknik analiz manipülatif, spekülatif, küçük hacimli, hileli, zararda olan şirketlerde geçerli değildir. Şişman parmak (etkin grup) olarak tabir edilen kişiler dar hacimli senetlerin fiyatını istedikleri seviyeye yükseltip düşürebilirler. 

 

Amatör yatırımcılar borsanın en büyük 100 şirketi arasından seçim yapması uygun olan yoldur. Yan tahtalar olarak nitelenen küçük şirketlerin kağıtları kumara benzer oyunlara maruz kalabiliyorlar. 

 

“Uçacak, kaçacak, sıçrayacak, paranızı katlayacak” şeklinde pazarlanan senetleri asla almayın. Twitter, Instagram, Telegram, Facebook, Youtube gibi medya sayfalarında cirit atan itler sizi kötü şirketlere iterler. 

 

Borsa endeksi dolar bazında hala çok ucuzdur. Şu anki fiyatların ortalama yüzde 100 daha artacağı ifade edilmektedir. Yani endeks 9-10 binlere gidecek potansiyele sahiptir. F/K değeri 40-100-200-500 gibi anormal seviyelerde olan, fenomen olarak tabir edilen şirketlerin senetleri son 15 gündür perişan edici düzeyde düşmüştür...

 

Ekonomi yönetimi faizleri düşürdükçe, düşük tuttukça, dövizin üzerindeki baskı devam ettikçe pay senetlerinin değeri artmaya devam edecektir. 

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız