Bilişimci

  • 2.06.2020 00:00

 
Son 30 yıldır bilgisayarlar dünyamıza iyice girdi. Evinde bilgisayar, akıllı telefon olmayan aile kalmadı gibi.
Asgari ücretle geçinmeye çalışanlar bile 2-15 binlik telefonlar alıyor. 2-3 bin Liralık bir bilgisayar işini görecekken gidip 8-12 bin liraya cihaz alanlar biliyorum.

Kendi kullandığım bilgisayar 10 yıllık. Sadece 1 GB RAM’i var. Ama bu gariban aygıt ile 20 kadar yazılım kullanarak her işimi yapabiliyorum. Telefonum yerli malı, V.... marka ve 1 yıl önce 550 Liraya aldım.

Kimi bilgisiz insanlar yerli telefonuma ve 10 yıllık bilgisayarıma laf dokunduruyorlar ama ben aldırmıyorum. Bunu onların cehaletine veriyorum.

Son çeyrek asırda toplum olarak iyice kapitalist (tüketimci, israfçı) hayata yöneldik. Yakıt canavarı, büyük motorlu arazi araçları, 200 metrekareden büyük evler, gösterişli yazlıklar, dolaplar dolusu pahalı elbiseler derken gırtlağa kadar borca battık. Toplum bireylerinin lüks yaşam tutkusu devletin dış borcunun artmasına da sebep oluyor.

1980’lerden beri ihracat (dışsatım) tutarımız hep ithalat (dışalım) miktarından az olmaktadır. Yani üretmeden tüketiyoruz.

Sözü fazla uzatmayayım. Siyaset yapıyor diyenler olabilir. Bunlar sadece durum tespitidir. Özünde, son 300 yıldır azgınlaşan bir tüketim hırsı içindeyiz.

Bilişim ürünlerinde de çok aşırı bir israf içinde olduğumuzu görüyorum. Herkes Ara Güler gibi profesyonel fotoğraflar çekecek değil ama ceplerde 20-40 Mega piksel çözünürlüklü makineler var. Bunlar yerli malı olsa "alabilirsiniz" diyeceğim. Ama paralarımız hep Güney Kore, Çin ve ABD’ye gidiyor.

Masaüstü, dizüstü bilgisayar ve yazıcı alırken de çoğu insan reklamların etkisinde kalıyor. “Almışken en iyisi olsun” diye yanlış bir düşüncemiz var. Ne kadar pahalı olursa olsun 2-3 yıl sonra yeni teknolojik ürünler çıkıyor. O nedenle bilişim ürünleri alırken kanaatkar, aç gözlü olmayan uzmanlara danışınız derim.

Kendisini 20 yıldır tanıdığım Yücel Özkan Bey her zaman orta yolculardan oldu. Yani lüks tüketimi tavsiye etmedi. Aklı başında önerilerle insanlarımızın soyulmasını önledi.

Yücel Bey ile hiçbir ticari ilişkim olmadı. Son 20 yılda sadece 1-2 kez ürün almışlığım vardır. Ancak dolandırma, aldatma amaçlı hiçbir tutumunu görmedim. Müşterilere en makul ürünü sunmaya çalıştı.

Kendisi benim tanıdığım en dürüst, rol modeli insanlarımızdan biridir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız