Her gün 15 saat çalışan elektronik dehası

  • 24.04.2020 00:00



Fabrikalarda kendi kendine çalışan makineleri, robotları izlemekten asla bıkmam.

 

İnşaatlarda çalışan iş makinelerini saatlerce izleyebilirim. Benim durumumda olan bir çok insan tanıyorum. Bazı uzmanlardan şöyle sözler de duydum: “Türklerde iş makinesi izleme alışkanlığı çok yüksektir.”

 

Bir tv kanalı vardı. Şimdilerde var mı bilmiyorum. Gün boyu iş makinelerinin çalışmalarını yayınlardı. Boş kaldıkça ara ara izlerdim.

 

Video yayınlayan kimi web sitelerinde de otomatik çalışan aygıtları gösteren videolar çokça var. Geçen hafta saatlerce otomobil yapan robotların ve bez maske yapan makinelerin videolarını izledim…

 

İşte bu kendi kendine günlerce hiç durmadan çalışan makinelerin arkasında bulunan üstün yetenekli insanı size rol modeli olarak sunmak istiyorum. Kendisini 25 yıldır tanırım. Bir gün tatil yaptığını, bıktım dediğini, bezgin bezgin oturduğunu görmedim.

 

Onun akıllı makinelere emirleri veren çok karmaşık elektronik devre kartlarını tamir edebilme başarısına hayranım. Evlerde bulunan tüm cihazları çok hızlı biçimde tamir eder. İlimizde bulunan fabrikaların, atölyelerin hemen hemen tümünün aksamlarına eli değmiştir.

 

Günümüzde eline pense, kontrol kalemi, ölçü aleti alan bir çok kişi tamirciyim diye ortalıkta dolanıyor. Bunlara inanmayınız. Diyodu, transistörü, entegreyi bilmeyen insanlar sizi daha fazla zarara sokar. 20 TL’lik arızayı 200 TL’ye yükselttiklerin de çok gördüm.

 

Lise yıllarından itibaren elektronik devrelerle uğraşmaya başlayan, tüm bilgilerini mesleki dergilerden, kitaplardan toplayan arkadaşımızın işyeri adeta bir laboratuvar gibidir. Oraya arasıra gider, tamir çalışmalarını izlerim. Hiç kimsenin aklının ermediği cihazları pratik yöntemlerle onarır, yeni baştan devre kartları tasarlar.

 

Son derece alçak gönüllü, saygılı, kültürlü, araştırmacı, hoş sohbet, bildiklerini saklamayan, tamir işlerini fahiş bedellerle yapmayan kişi Mehmet Uliş Bey’dir.

 

Ülkemizde üretimde kullanılan otomatik makinelerin yüzde 99’u maalesef ithaldir. Bunların hepsi son derece pahalı aygıtlardır.

 

Bizde kullanma kılavuzunu okuma, periyodik bakımları yapma alışkanlığı olmadığı için 10-20 yıl dayanması gereken cihazlar 2-3 yılda hurdaya çevrilip Mehmet Bey’in önüne konur.

 

Kimsenin elini sürmek istemediği otomasyon cihazlarını, medikal aletleri kısa sürede eski haline getirir. Onun bu ülkeye sağladığı tasarruf bence 10 milyonlarca doları geçmiştir. Eğer O bu cihazları tamir etmemiş olsa aletler ya çöpe atılacak ya da yurtdışından teknisyen getirilecektir…

 

Mehmet Bey gibiler bu ülkenin sessiz kahramanı olan değerli kişilerdir. Onları el üstünde tuttuğumuz gün refah toplumu olabileceğiz.  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız