Dilini bilmeyene destek yok...

  • 12.12.2018 00:00


10-15 yıl kadar önce, faydalı, teknik bilgi veren, öğretim amacı olan kitapları desteklemek için, "Eser yazın, ilk baskısını bedelsiz olarak yapıvereyim" demiştim. 

Ancak, bir çok kişi bunu anlamadı... Hiç bir edebi-bilimsel değeri olmayan, imla kurallarını katleden zırvalar da yığınla gelmeye başladı.

10 kitap bile okumadan yazarlığa, şairliğe kalkanlar ne kadar da çok. Çar çur eserleri basamayacagımı soyledığimde ise hakaretler gırla gider.

Bazı türler/kişiler de şunu söyler: "Hatalarımı düzeltiverin, baskıyı yapıverin, gönderme parasını da siz ödeyiverin..." Bunları talep etmeye utanmayan toraman/zevzek/züppe/ukala o kadar çok ki...

Üniversite mezunu olup, kitap yazmaya kalkışan kimi zevatın akıl almaz imla kusurlarını ilettiğimde ise sıklıkla şu cevabı alırım: "Ben Türkçe öğretmeni değilim ki... İmla kurallarının ne önemi var ki..." 

Türkçeyi doğru yazamayan, imlayı bilmeyen milyonlarca insana hiç bir şey öğretilemiyor. Dil gidince her şey gidiyor...

Dil, kişinin aynasıdır. Bir insan 5 dakika konuşsun, bir sayfa da metin yazsın, onun evsafını/seviyesini idrak edebiliriz.

Profesör olmuş insanların kitaplarını düzeltme işlerine bulaştım bir ara... 6 ay tahammül edebildim. Çok bilen insanlardaki yabancı kavramlarla yazma, cümleleri uzatma, daldan dala stlsma hastalığı hala geçmiş değil...

Özet olarak, dilini okuyup yazamayan devasa yığınlar bizi geride bırakıyor...

09.12.2018
Ali Özdemir
0505 220 83 85


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız