Enerjiyi boşa harcıyoruz

  • 1.02.2017 00:00

 

 

Her türlü mekanın aydınlatılması için led kullanınız. Led ürünlerini seçerken tanınmış markaları, garanti belgesi olanları tercih ediniz. Türkiye’deki 18 milyon hane, 3 milyon iş yeri, tüm okullar, yollar, parklar vb. led esaslı gereçler ile aydınlatılmış olsa bugün harcadığımızdan yüzde 70-80 daha az elektrik enerjisi tüketeceğiz. Akkor flamanlı, flüoresan, halojen, cıva buharlı, metal halide türü aydınlatıcılar artık yasaklanmalıdır.

 

Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi, klima vb. gibi cihazları alırken garanti süresine, A++ enerji sınıfı olmasına, yedek parçasının kolay bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.

 

Seyyar satıcılardan, kaçak eşya satanlardan, TSE, CE, ISO belgesi olmayan hiçbir elektrikli-elektronik aygıt alınmamalıdır.

 

Binalarda çıkan yangınların çoğu kalitesiz elektrikli donanımlardan kaynaklanmaktadır. Nerde üretildiği belli olmayan kalitesiz kablo, priz, duy gibi malzemeleri evinize sokmayınız.

 

Türkiye enerjide yüzde 65 oranında dışa bağımlıdır. Yıllık enerji faturamız 26-30 milyar dolar arasındadır. Bu olumsuz gidişi düzeltmek bizim elimizdedir.

 

35 yıldır elektrik-elektronik sektörünün içindeyim. Kesin rakam veremem ancak yaşadığımız mekanlarda bulunan elektrik donanımlarının yüzde 50’den fazlası yüksek risk / tehlike içermektedir. Tüm ülkede bir yenileme, düzeltme seferberliği yapılmalıdır. Bunu yaparken cebinde kontrol kalemi ve pense olan herkesi elektrikçi sanarak iş yaptırmayınız derim. Zira eğitimsiz, yarım eğitimli kişiler faydadan çok zarar verici işler yapmaktadırlar.

 

Yollarda dolaşan taşıt araçlarının yaşlı modelleri de son derece fazla yakıt tüketmekte, kaza riski oluşturmakta, çevreyi aşırı kirletmektedir. 20-25 yaşından büyük taşıtların trafikten men edilmesi gerekmektedir.

 

Ali Özdemir

www.aliozdemir.net

0505 220 83 85

Kozlu - Zonguldak

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız