Bu şehrin kıymetini bilelim

  • 9.02.2016 00:00


Dünya üzerinde 8 milyar insan 190-200 kadar devlete dağılmış halde yaşıyor. Türkiye’de ise 81 vilayete dağılmış vaziyette yaşayan 78-80 milyon insan var… Yani ülkemizin insan kitlesinin binde 4-5 (yüzde 0,4-0,5) kadarı Bolu ili sınırlarında yaşıyor.

İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, İzmir gibi iller anormal derecede irileşmiş, altyapısı yetersiz hale gelmiş, kirlenmiş durumda. Çok büyük kentlerin insanlarının büyük bölümü aslında çile içinde bir ömür geçiriyor.

Büyük şehirlerde çok az gelirlerle ayakta kalmaya çalışan insanların ömürleri yollarda geçiyor... Konunun uzmanı değilim. Ancak taşıtların oluşturduğu hava kirliliği büyük şehirleri çekilmez hale getirdi.

Türkiye’nin Ankara’dan ötesine bozkır kültürü hakimdir. Doğası çok mükemmel olan Artvin gibi illerimiz vardır. Ancak bu ilimizde düz bir arazi, ova, fabrika kuracak yer söz konusu değildir.

Kentlerimizle ilgili olarak kişisel görüşüm şu şekildedir: Tarım, hayvancılık, sanayi, turizm, yayla, ulaşım, sağlık, iklim, şehir planı, kültür gibi kriterler (ölçütler) göz önüne alınarak makul bir sıralama yapılmış olsa Bolu kesinlikle ilk 3 arasına girer.

Abant, Yedigöller, Gölcük, Kartalkaya, Aladağlar, Köroğlu Dağları, yaylalar, Mengen mutfağı, Göynük, Mudurnu bizim için büyük şanstır.

Bolu şehir merkezinin daha güzel olması için yapılacak pek çok iş var diye düşünüyorum. Son derece kötü bir görüntü arz eden, şehrin içinde kalan Sanayi Sitesinin mutlaka başka yere taşınma zamanı gelmiştir.

Bolu’nun incisi olan mesire yerlerinin düşüncesiz mahluklar tarafından kirletilmesi, çöp içinde bırakması bizleri çok üzmektedir. Bu konuda ağır cezai yaptırımlara gerek vardır. Kedi bile pisliğini ortada bırakmazken insana benzeyen kimi türlerin çevreyi mahvetmesine müsaade edilmemelidir.

Sadece parayı düşünerek yapılmış çirkin, tipsiz, ruhsuz, özensiz yapılara oturma ruhsatı verilmemelidir. Şehrin her tarafında Hollanda, Belçika gibi ülkelerde görebildiğimiz sanat değeri taşıyan konutlar görmek istiyoruz. Çok güzel / özenli binalar inşa eden girişimcilerimiz vardır. Ancak reklam yapıyor derler diye isim vermiyorum…

Bolu’nun bugünlere gelmesinde emeği olan tüm bürokrat, belediyeci ve hayırseverlere (özellikle İzzet Baysal) şükranlarımı sunuyorum.


Ali Özdemir

www.aliozdemir.net

Not: Kargo bedelini ödeyen herkese bir kitabımı hediye ediyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız