İsraf inanılmaz boyutlarda

  • 13.03.2015 00:00

 

17 milyon öğrenci temel eğitimde, 3 milyon öğrenci ise yüksek öğretimde olmak üzere 20 milyon evladımız okula gidiyor. Yani kabaca nüfusun 4’te 1’i öğrenci. Bu geniş kitlenin bireylerinin şu anki koşullar altında aylık elektrik enerjisi tüketimi 2-3 TL’dir. Bu da ayda 40-60 milyon, yılda 500-750 milyon TL masraf anlamına geliyor.


Okullarımızın tüm birimlerinin aydınlık şiddetleri uzman kişiler tarafından yeniden ölçülse, bilimsel veriler ışığında led ya da mini kompakt flüoresan lambalar ile aydınlatma yapılmış olsa yüzde 50-90 oranında tasarruf etmemiz mümkündür.

 

2015 yılı itibariyle 400 Watt’lık flüoresan lambalarla yapılan aydınlatma 20-40 Watt tutarındaki led lambalarla yapılabilmektedir.

 

Birinci kalite (TSE, CE, ISO belgeli) led lambalarla bir sınıfı aydınlatmak asgari 50-100 TL tutmaktadır. (Gösterişli, abartılı, şatafatlı armatürler kullanmamak kaydıyla.)

 

Her okul kendi imkanlarıyla 500-2000 TL’lik bir bütçeyle led lambalı aydınlatma sistemine geçebilir. Lambaların takıldığı tijli duylar sadece 1 TL’dir. 3-12 Watt arası güçlerdeki led lambaların fiyatları markaya göre 5-25 TL arası bedellerle satılmaktadır.

 

Türkiye’nin yıllık enerji harcaması 26 – 30 milyar dolar dolayındadır. Daha acısı enerjide yüzde 65 oranında dışa bağımlıyız.

 

65 bin okulumuzu, bir o kadar resmi dairemizi, 18 milyon evimizi, 3 milyon iş yerimizi, sokaklarımızı kaliteli led lambalarla aydınlatmış olsak yılda 5-10 milyar dolarlık bir tasarruf söz konusu olabilecektir. Bu şaka filan değildir. Merak eden herkese hesaplamaları, deneysel verileri sunabilirim.

 

Resmi kurumlarımızda ve evlerimizde gözlere zarar veren, gösterişçi, abartılı, ilkel aydınlatma sistemleri kullanılmaktadır. Modern tekniklerle yönetilen bir çok özel şirketimiz yüzde 90 verimli aydınlatma sistemlerine çoktan geçmiş durumdadır. Devlet sektörü 10-20 yıl geride kalmış vaziyettedir.

 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir seferberlik ilan ederek tüm okulların aydınlatma sistemlerini elden geçirmesinde büyük fayda vardır.

 

Ledli aydınlatma yapıldığında okulların enerji gideri inanılmaz derecede düşmektedir. Bu gerçekleştirildikten sonra kurumların/konutların çatılarına yerleştirilecek güneş pili panelleriyle bedava elektrik üretimi de yapılabilecektir.      

 

Ledli aydınlatma konusunda çok başarılı üretimler yapan yerli firmalarımız da ortaya çıkmıştır. Reklam yapıyor demesinler diye marka belirtemiyorum.

 

Matbaayı 200 yıl geriden takip ettik. Hiç olmazsa enerjiyi verimli kullanma konusunda geç kalmayalım. Hala bir çok kurumumuzda akkor, halojen, civa buharlı, sodyum buharlı vb. lambalarla aydınlatma yapılarak ülkeye ihanet edilmektedir.   

 

Resmi kurumlardaki israf konusundaki bir başka husus ise şu: Anormal derecede yüksek enerji tüketen ilkel klimalar, Uzakdoğu malı kansorejen ısıtıcılar, hiçbir kalite belgesi olmayan TV’ler, abartılı güvenlik kamera sistemleri, gereksiz kesintisiz güç kaynakları, vitrin süslemeleri gırla gitmektedir. Bir çok mekanın lambaları 24 saat söndürülmemekte, musluklar sürekli su kaçırmaktadır.

 

Özet olarak dinimiz israfı yasaklıyor ama bunu hiç takan yok…   

 

Ali Özdemir

0505 220 83 85

www.aliozdemir.net

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız