Hangi beslenme uzmanı doğru söylüyor?

  • 22.04.2014 00:00

1968 doğumluyum. Üniversiteyi bitirdiğim 21 yaşıma kadar çok yoksul koşullarda yaşadım. Edirne'de memuriyete başladığımda da maaşım nispeten kısıtlıydı. Kira, ısınma, elektrik, su, ulaşım, gıda, giyim, kültür derken paralar suyunu çekiyordu.

1995 yılında ek olarak kitaplar yazmaya başladım. Gelirim biraz arttı. Nelerin sağlıklı olduğunu hiç bilmediğim için markete girince asitli meşrubatlara, şarküteri ürünlerine, şekerlemelere, krakerlere, çipslere, gofretlere, kutudaki meyve sularına saldırıyordum.

40 yaşıma gelince 110 kilo olmuştum. Merdiven çıkmak bile zor geliyordu. Uyku kalitem düşmüştü. Çabuk yoruluyordum. Kendimi yağ tulumu gibi hissediyordum. Geceleri çok terliyordum. Şeker, tansiyon, nabız, kolestrol değerlerim bozulmuştu.

O dönemde Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Prof. Dr. Canan Karatay, Prof. Dr. Kenan Demirkol, Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Prof. Dr. Ayşe Baysal vb. gibi uzmanların kitaplarını, röportajlarını, makalelerini okuma yoluna girdim.

Okuyup öğrendiklerimi uygulamaya karar verdim. Önce her gün 1-2 saat spor yapmaya (yürüyüş, koşu, egzersiz, yüzme vb.) başladım.

Margarin, ayçiçek yağı, soya yağı, mısırözü yağı, toz şeker, gofret, bisküvi, cips, hazır meyve suyu, asitli meşrubat, çok şekerli çikolata, dondurma, beyaz ekmek, kurabiye, hamur işi tatlı, reçel, simit, poğaça, pizza, hamburger, helva, yağlı peynir, sucuk, salam, sosis, kutu süt vb. gibi endüstriyel ürünleri terk ettim.

Sabahları:

- Limon sulu bitki çayı, beyaz peynir, az bal, az pekmez, yeşil zeytin, siyah zeytin, kepekli ekmek, günlük süt, yeşil biber, domates, maydanoz, kırmızı biber, ceviz, fındık, fıstık, badem, kaymak, tereyağı, zeytin yağı, tavuk yumurtası, bıldırcın yumurtası vb. yedim.

 

öğlenleri ve akşamları:

- Çorba, sebze yemekleri, bulgur pilavı, kepekli ekmek, yoğurt, ayran, salata, semizotu, fındık, ceviz, badem, fıstık, bitki çayı, limonlu su, kırmızı et, hindi eti, balık, muz, elma, armut, kivi, portakal, mandalina, keçiboynuzu, keten tohumu, çörekotu, tarçın, zerdeçal, zencefil, karanfil, kuşburnu, kabak çekirdeği, hurma, kuru üzüm, incir, kayısı, salatalık, mantar vb. yedim.

2014 yılı itibariyle hiç bir sağlık sorunum yok. Kilom 90-95 arası değişiyor. Boyum 1.85 m. Zihnimde, 20 yıl boyunca bedenimi fabrikasyon ürünlerle tahrip etmiş olmanın pişmanlığı var sadece...

Her gün 30-60 dakika kadar yürümeye çalışıyorum. Yani günde 7 bin - 10 bin adım... 15 - 20 günde bir de kaplıcaya gidiyorum. Kaplıcanın şifalı su ortamı ortamı bedendeki toksinleri atmada çok katkı sağlıyor.  

Sanırım yazmayı unuttuğum bir husus kalmadı... Herkese sağlık dilerim.

 

Ali Özdemir
Eğitimci - Yazar
Web : www.aliozdemir.net
E-posta : aozdemir53@hotmail.com
Tlf. : 0505 220 83 85

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız