Cep telefonu soygunu anıları...

  • 5.01.2014 00:00

 

 

Bence telefonlar aracılığıyla resmen soyuluyoruz... İsim, marka, firma vermeden meramımı aktarayım.

 

Sanırım ilk defa 1996 yılında bir çuval para ödeyerek kaba bir cep telefonu almıştım. Aygıt çok çirkin idi. Şarjı çabuk bitiyordu. Sadece konuşmaya ve kısa mesaj göndermeye yarıyordu. 

 

O zamanlar da, bugün olduğu gibi "ay" sonunda bir memurun gelirine göre fahiş yüksek faturalar ödemek zorunda kalıyordum. Ne yaparsam yapayım faturaları düşüremiyordum. Bir kaç yıl "telli" firma tarafından aşındırıldım. 


Daha sonra başka bir telefon firmasının gazına gelerek aylık "sabit ücret" karşılığı eğitimciler arası bedava görüşmeyi sağlayan pakete geçtim. Ancak kurnazca ayarlanmış paket öğretmen olmayanlarla görüşüldüğünde ustaca soyuyordu.

 

Öğretmenleri "pek sevdiğini" ifade eden bu firmadan da çok çektim. 7 yıl kadar önce yurtdışına çıkarken bu firmanın telefon hattını başka ülkelerde kullanıma açtırdım. Bu işlemi yapınca satış temsilcisi şahıs "Tarifeniz çok ekonomik. Sadece 25 kuruşa tüm dünya ile konuşacaksınız" şeklinde bilgi verdi. Ay sonunda gelen fatura maalesef tüm maaşımı alıp götürdü. Yani yanlış bilginin kurbanı olmuştum. Bu salaklığım yetmezmiş gibi 2008 yılında KKTC'ye giderken bu hattı yine yanımda götürdüm. Ay sonunda tekrar bir maaş kadar fatura kazığı yedim. Sebep neymiş? Efendim roaming parası... İtiraz ettim. Bana bu konuda hiç bilgi verilmedi dedim. Lütfedip faturanın dörtte birini sildiler.

 

2009 yılında KKTC'de faaliyet gösteren iri bir firmanın hattını aldım. Bu firmaya tabiyken bir SMS geldi. "Her gün 3 SMS'den sonrası bedava" yazıyordu. Ben de buna inanarak firmanın web sayfası üzerinden arkadaşlara, tanıdıklara binin üzerinde SMS yolladım. Ay sonunda sanırım 517 TL kadar bir fatura geldi. Dev firmaya itiraz ettim. "Efendim o kampanyamız sadece cep telefonundan gönderilen SMS'ler içindir" dediler. Ben de "Tarafıma yolladığınız promosyon SMS'nizde kampanyanın web siteniz üzerinden yollanan metinleri kapsamadığı belirtilmiyor" dedim. Gak - guk ettiler ve borcu 117 TL'ye düşürdüler.

 

2013 yılının ortasında Türkiye'nin büyük operatörlerinden birinin "500 dakika + ... SMS + ... GB" içerikli telefon paketine üye oldum. Ayda 25 TL ödeyeceğimi sanıyordum. Ancak 4-5 ay 100-200 TL arası fatura ödedim. Paketin saniyeleri öyle ustaca ayarlanmıştı ki limitlerin aşımında tırtıklamanın hızı füze gibi yükseliyordu.

 

Bakkaldan ekmek alıyoruz. Yarısını yemediğimizde bu bizden geri alınmıyor. Mağazadan elbise satın alıyoruz. Ayda 3 gün giydik diye elbise bizden geri alınmıyor. Ama aylık 500 dakikalık görüşme paketinin yarısını harcamadığımızda bu süreler yakılıyor (iç ediliyor). Bu nasıl adalettir diye hiç soran yok...

 

2014 yılının ilk günlerinde başka bir telefon firmasının " ... dakika + ... SMS +... GB internet" paketine geçtim. Bakalım bu ay kaç deste para ödemek zorunda bırakılacağım?           


Tüm cep telefonu aboneleri olarak "bir gün", "bir hafta" hiç telefon kullanmasak, pasif eyleme geçsek belki fiyatlarını makul seviyelere çekerler diye düşünüyorum. 

 

Binbir türlü tuzaklar içeren reklamlarıyla derilerimizi hissettirmeden "yüzüyorlar". Bu konuda daha kötü sözler edebilirim ama avukatların gazabına uğramak istemem. 

 

 

Ali Özdemir 
Web : www.aliozdemir.net
E-posta : aozdemir53@hotmail.com

BOLU

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız