Bolu'daki özel sektör mesleki ve teknik eğitime daha çok omuz vermeli

  • 2.11.2013 00:00

Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinin sanayicileri, işinsanları, girişimcileri on yıllardır teknik eğitime omuz veriyor. Örneğin Almanya'da büyük sanayicilerin hemen hemen tümünün özel meslek liseleri var. Bu liselerin tüm masrafları vakıf ya da dernekler aracılığıyla sanayiciler tarafından karşılanıyor. Nitelikli bilgi ve becerilerle mezun olan öğrencilere iş garantisi de sunuluyor.

Ülkemizde de son 5-10 yıldır özel sektörün "sosyal sorumluluk bilinci" gelişmiş kurumsallaşmış firmaları bir araya gelerek, kaliteli öğretimin yapıldığı teknik liseler açmaya başladılar. Ankara, İstanbul, Tekirdağ, Antalya, Manisa, Gaziantep gibi illerimizde, gönüllü girişimciler tarafından kurulan vakıflar aracılığıyla tamamen ücretsiz kaliteli teknik eleman yetiştiren meslek liseleri açılmış durumda.

Gönül ister ki Bolu'da da özel teknik lise açılsın ve burada makine, otomotiv, elektrik, elektronik, bilişim, mekatronik, otomasyon, ahşap, tekstil, turizm vb. gibi dallarda yüksek kaliteli ara elemanlar yetiştirilsin.  

Devletimiz son yıllarda teknik eğitim konusunda önemli atılımlar gerçekleştirdi. Ancak, devlet aygıtı ne yaparsa yapsın istenilen yüksek kaliteye tam olarak ulaşamıyor...

Sürekli olarak değişen "eğitim sistemi", kadroların 2-3 yılda bir yer değiştirmesi, teknik destek alınabilecek çevre kuruluşların yeterli olmaması, öğretmenlerin hizmetiçi eğitim faaliyetlerine önem vermemesi vb. gibi nedenlerle toplam kalite çıtası yükseltilemiyor. 

Evrensel standartlarda, yani dünya için üretim yapan sanayicilerimizin daha kaliteli mal ve hizmet üretebilmeleri için personellerinin de kaliteli olması gerekmektedir. Bu noktadan hareketle Bolu'daki girişimcilerimizi teknik okul açmaya davet ediyorum. Kurulacak vakıflara yapacakları her bağış yüzde 100 olarak vergiden düşülebilmektedir.

Bolu'da açılacak özel teknik koleje bir öğretmen olarak ben de 'hiç bir ücret talep etmeden' haftada en az 1 gün (elektrik, elektronik, bilişim dallarında) ders vererek destek olmayı taahhüt ediyorum.

   

Ali Özdemir 
Web : www.aliozdemir.net
E-posta : aozdemir53@hotmail.com

Tlf. : 0505 220 83 85
BOLU

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız