2013'ün ikinci yarısında paramı ne yapayım?

  • 8.08.2013 00:00

 

2013 yılının bitmesine 5 ay kaldı. Geriye dönüp baktığımızda ilk 7 ayda hiç bir yatırım aracının makul (reel) getiriler sağlayamadığını görüyoruz. Bazı okurlar hemen ben filan enstrümandan yüzde 3-5 kazandım diyebilirler. Ancak onlar hata yapıyorlar. Zira bir kazanç olup olmadığını anlamak için enflasyon değerini kazançtan düşmek gerekir. Örneğin 100 bin TL'nin 7 ayda 110 bin TL olmuş olsun. İlk 7 aydaki enflasyonda yüzde 7 olsun. Bu durumda sizin kazancınız yüzde 3 dolayında olmaktadır.

 

Ekonomist, spekülatör, manipülatör, faiz lobisi elemanı, bankacı, tefeci vb. değilim. Sadece eğitimciyim. Öğretmenliğin yanında da çeşitli konularla ilgili 40'ın üzerinde kitap yazıp yayınladım. Ekonomi programlarını, dergileri, finansla ilgili makaleler yazan kişileri (Ege Cansen, Yaşar Erdinç, Abdurrahman Yıldırım, Ali Ağaoğlu, Selim Işıklar vb.) 25 yıldır dikkatle okurum.

 

Edindiğim bilgileri aşağıda arz ediyorum.

 

Faiz

Bankaların verdiği faiz yüzde 8-10'lara yükseldi. Enflasyonu düştüğümüzde reel olarak bir getiri söz konusu değildir.

 

Döviz

Dolar ve Euro yükseleceği yere kadar yükseldi. Bundan sonra hızlı yükselişler zor. Finans çetelerinin söylemlerine inanmayınız. Deprem, savaş, ekonomik kriz, isyan, terör hareketleri olmadıkça döviz yükselmez. Bankaların ve özel sektörün dış finansörlere 350-400 milyar dolar tutarında borcu var. Bu borçların ödenemez hale gelmesi ülkeyi batırır. O nedenle hükümet ne yapıp edip doları kontrollü yükseltmek zorundadır. Yüzde 10-20'lik bir yükselik reel (üreten) kesimi kilitler, batırır. Dövizin yıl sonuna kadar yüzde 1-5 artış şansı var diye düşünüyorum.

 

Altın

Altın fiyatlarını Yahudi tefeciler (bankerler) belirliyor. 1 Ons altını 1900 dolar seviyesine çıkaranlar da 1200 dolara indirenler de onlar. Altın almak akıl işi görünmüyor. Özellikle bilezik, kolye, künye gibi ziynetleri satarken çok zarar edersiniz. Zira kuyumcular bunları hurda altın fiyatından satın alır. Her zaman söylediğim gibi altın ölü yatırımdır. Ülke ekonomisine bir katkı sağlamaz. Altına verdiğimiz her kuruş Yahudi tefecilerin cebine gider. Dünyadaki altın madenlerinin çoğu Yahudi Rothschild ailesinin elindedir. 

 

Hisse senedi

İstanbul Borsasının BİST 30 endeksine dahil olan şirketlerin hisse senetleri 6 ay, 1 yıl, 2 yıl elde tutulduğu zaman her türlü araçtan fazla getiri sağlar. Bu şirketlerin hangileri olduğunu burada yazamam. 100 bin TL'niz var ise bunu 10-20 şirkete dağıtarak güzel bir portföy oluşturabilirsiniz. Borsadan hiç anlamam diyorsanız bankaların A tipi yatırım fonlarını alabilirsiniz.

 

Emlak

Emlağa yatırım yapmak son 10 yılda aşırı derecede moda oldu. Ancak ciddi ekonomistler emlakta fiyat balonunun çok şiştiğini yakın gelecekte fiyatların yüzde 10-50 gerileyeceğini söylüyorlar. 100 bin TL'ye alacağınız bir ev ortalama bir Anadolu şehrinde  400 - 600 TL kira getirir. Bunun yüzde 10'unu maliye alır. Yüzde 10'u da vergi, bakım vb. gider. Size 4 - 5 bin kalacaktır.

 

Forex

Uzak durulması gereken bir mecradır. Aldatıcı, gösterişli reklamlara inanmayınız. Bir günde tüm paranızı kaybetme olasılığı söz konusudur.

 

Yukarıda açıkladığım düşünceler şahsi aktarımlarımdır. Bunların yüzde 100 doğru olduğunu iddia etmiyorum. 45 yaşındayım. 25 yıldır finans piyasalarını takip ediyorum.

 

 

Ali Özdemir

Tlf.            : 0505 220 83 85

Web         : www.aliozdemir.net

E-posta    : aozdemir53@hotmail.com

Facebook : www.facebook.com/ERDEMYAYINEVI

Twitter     : www.twitter.com/aliozdemir

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız