AKADEMİK DİPLOMALAR BU KADAR AYAĞA DÜŞMEMELİ

  • 1.05.2012 00:00

 

Dili, kültürü, yaşantısı, davranışları Türkiye’mize çok benzeyen ülkenin birinde gördüklerim, yaşadıklarım, şahit olduklarım, duyduklarım beni çok rahatsız etmeye başladı.

Bilimin bu kadar yüzeyselleşmesi, ayağa düşürülmesi, parasal kazanç haline getirilmesi başkalarını da (yetkilileri de) rahatsız ediyor mu bilmem…

Parayı veriyorsun. Üç beş ders alıyorsun. Birkaç slayt izliyor, bir-iki sunum yapıyorsun. Başka tezlerden sayfalar aşırarak, sahte anketler düzenleyerek bir tez (?) hazırlıyorsun al sana yüksek lisans ve doktora diploması…

Lise öğrencilerinin yaptığı işlerin, devrelerin yüksek lisans tezlerinde konu olarak verildiğini görünce acaba yanlış mı görüyorum diyorum.

Üniversitelerde lisans, yüksek lisans, doktora eğitimi alan öğrenciler zaman zaman bir şeyler sormak için hasbelkader yanıma geliyorlar. Sordukları sorulardan vallahi şüphe duymaya başlıyorum. Acaba beni denemek için mi bu soruları soruyorlar diyorum kendi kendime…

PLC’yi, PIC’i, pnömatiği, otomatik kumandayı, kompanzasyonu, yüksek gerilim şalt sistemlerini, baskı devre yapmasını öğrenememiş onlarca elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisi karşıma çıkmaya başladı.

Web sitesi yapmasını öğrenemeden 4. sınıfa gelmiş bilgisayar mühendislerine çok şaşıyorum.

Ukala, çok bilmiş, düzen bozucu, eski köye yeni adet getirici olarak nitelenmek istemem. Ama “Avrupai”, “Amerikanvari”, “Akdeniz”in, “Yakınımızdaki” üniversitelerin diploma verirken biraz daha titiz olmaları gerekiyor diye düşünüyorum.

Gençlerin 5-6 yılını aldıktan, çuval dolusu para harcattıktan sonra “yarı dolu/donanımlı” halde iş gücü piyasasına salınması biraz ayıp oluyor.

İngilizce dilinde yazılmış pahalı/fiyakalı kitaplarla verilen eğitim ne yazık ki istenilen verimi sağlayamıyor. Sürekli tatil, sürekli festival, bayram, seyran, gezi, dinleti derken günler akıp gidiyor. Ama “bilimsel” düzey yerlerde sürünüyor.

Buradan iddia ediyorum. Cafcaflı adlar taşıyan üniversitelerimizin bir çoğunun mezunlarının yüksek dilimi iyi bir meslek lisesinin 11. sınıf öğrencisinin bildiği/yapabildiği şeylerin çoğunu bilmiyor/yapamıyor.

Para kazanacağım diye giriş puanlarını dibe çekmenin sonucunda gerçek olmayan diplomalara sahip, iş hayatında başarıyı yakalayamayan kuşakları çoğaltıyor.

       

Ali Özdemir

www.aliozdemir.net


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Çok Okunanlar

Ganire Paşayeva hayatını kaybetti

Ganire Paşayeva hayatını kaybetti

  • 29.09.2023

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız