- 31.03.2012 00:00
İlköğretimden memurluğa girişe kadar sınavlarla boğuşuyoruz. Nüfus çok, kontenjanlar sınırlı olunca yarış başlıyor. İyi okullara gitmek isteyenler dershane, etüt, özel ders seçeneklerine mahkum oluyor.
Temel eğitimden yüksek öğretime kadar hiç dershaneye gitmedim. Daha doğrusu parasal olanaklarımın kısıtlı olması nedeniyle gidemedim.
Kendi evladım sistemin zorlamasıyla ilköğretim 4. sınıftan başlayarak 13 yıldır dershaneye gidiyor. Bu yıl son kez üniversite sınavına girecek. “Artık nereyi kazanırsam gideceğim” demeye başladı. Çünkü 4-5 seçenekli testler yıllar boyunca onun dünyasını kararttı.
Bir eğitimci olarak dershanelerin kapatılmasını biraz zor görüyorum. Kapatılmasını ben de istiyorum. Ancak iyi okul kontenjanları sınırlı, girmek isteyen çok olunca öne geçme yarışı başlıyor. Ne zaman ki eğitim altyapısı tam olur, o zaman isteyen istediği okula kayıt yaptırır.
Üniversitelerimizin bir çok bölümü aslında toplumun ihtiyacı olan bilim/meslek dallarının eğitimini vermiyor. Teknoloji çağındayız. Bize üreten insan daha çok lazım. Ancak arkeoloji, zooloji, coğrafya, ziraat, felsefe, sanat tarihi, filoloji, halkla ilişkiler vb. gibi onlarca alanda ülke gereksiniminin çok üzerinde kişiye diploma veriyoruz. Mezunlar aldıkları eğitimi çöpe atıp başka işler yapıyorlar. Ülke kaynakları boşa harcanmış oluyor.
Kütüphanesi, laboratuvarı, atölyesi, kaliteli akademisyeni olmayan bir çok üniversitemizin mezunları rekabetçi piyasa koşullarında değer görmüyor.
Aileler yıllar boyunca evlatlarını dershaneye göndererek bir servet harcıyorlar.
Yazıyı uzatıp çok sıkıcı olmadan, kendi gözlemlerim ışığında dershanelerin faydalarını ve zararlarını sıralamak istiyorum.
A. Yararları
1. Öğrencinin okulda öğrendiklerini tekrar etmesini sağlar.
2. Okulda öğrenilemeyen konuların tamamlanmasına vesile olur.
3. İşsiz kalmış öğretmenlere istihdam sağlar.
4. Rekabeti tetikleyerek eğitimin kalitesini artırır.
5. Devlet okullarındaki donmuş öğretmenlerin kendilerini yenilemek zorunda hissetmelerini sağlar.
6. Test kitabı yayıncılığı yapan sektörlerde istihdam yaratır.
B. Zararları
1. Ailelerin maddi yükünü artırır.
2. Parası olanların ileri eğitim süreçlerine katılmasını sağlar.
3. Öğrencinin serbest zamanlarını azaltarak bunalımlı kuşakların artmasına neden olur.
4. Ezberci, kalıpçı eğitime yol açar.
Listeyi uzatmak mümkündür…
Ali Özdemir
KIBRIS
Yorum Yap