Güner ;Gece mezarlığa kepçeyle giren bir zihniyet var

Bolu Belediyesi ekipleri, gündüz mahalle sakinlerinden gördükleri tepkinin ardından gece 03:30'da Çakmaklar Mezarlığı'nın ortasından yol geçirmek için çalışma başlattı. Ekipler yine mahallelilerin sert tepkisiyle karşılaştı.

Güner ;Gece mezarlığa kepçeyle giren bir zihniyet var
7.05.2022 - 10:42
Kaynak: Gazete Bolu

Haber: Hızır İlyas Yıldırım

Bolu Belediyesi tarafından dün gündüz saatlerinde Çakmaklar Mahallesinde bulunan mezarlığın içerisinden yol açmak için çalışma başlatıldı. Belediye ekipleri yol açma çalışmaları için bölgeye iş makinelerini gönderdi. Belediye ekipleri ve zabıta ekiplerinin mahalleye gelmesinin ardından toplanan vatandaşlar mezarlık içerisinden yol açılmasına tepki gösterdiler. Mahalle muhtarı İsmail Candan’da yol yapılmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyerek ekiplerin çalışmayı durdurmasını istedi. Mahalle sakinleri de çalışmanın  yapılacağı bölgeye gelerek iş makineleri ve belediye görevlilerinin yol açma çalışmalarına engel olunca gerginlik yaşandı. Belediye ekipleri yol açma çalışmalarını yarım bırakmak zorunda kaldı.

"YOLU AÇMAZSAM ADAM DEĞİLİM"

Yarım kalan çalışmalar sonrası Belediye Başkanı Tanju Özcan, yol açma çalışmalarını engellemeye çalışan mahalle muhtarı İsmail Candan'ı cep telefonuyla aradı. Candan'la görüşen Özcan, "Ekipleri oradan çekiyorum. Ama o yolu açmazsam, kararı uygulamazsam adam değilim" dedi. Candan ise, "Ben şimdi köylümü çekiyorum. Burası sana ait. Ben çekiyorum sen değil. Siz devam edin" şeklinde konuştu.

BELEDİYE EKİPLERİNDEN GECE YARISI YOL ÇALIŞMASI

Tüm yaşanan bu gelişmelerin ardından belediye ekipleri gece 03:30'da mezarlığa gelerek yarım kalan çalışmalara devam etti. Gün ağarana kadar yolu bitirmeyi hedefleyen ekipler, yine mahalle sakinlerinin engeline takıldı. Gece yarısı iş makinelerinin çıkardığı sesler üzerine mezarlık bölgesinde toplanan mahalleliler ekiplere büyük tepki gösterdi. Tepkiler üzerine ekipler iş makineleriyle tekrar alandan ayrıldı. Mahalle sakinleri, mezarlık içerisinden yol geçirmemek adına ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

AK PARTİLİLER MAHALLELİLERLE NÖBET TUTTU

AK Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner, Bolu Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur Akbay ve parti yönetiminden bazı isimler gece yarısı çalışma yürütülen bölgeye geldi. AK Partililer, mahalle sakinleriyle birlikte sabahın ilk ışıklarına kadar mezarlık bölgesinde nöbet tuttu.

Burada bir açıklama yapan Suat  Güner, "Gece yatağımızdan kalkarak buraya geldik. Gece yarısı şafak operasyonu gibi bir şey yapmaya çalıştılar. Mezarlıklar bizim için uhrevi yerlerdir. Ama maalesef mezarlığa kepçe ile giren bir zihniyet var. Gecenin bir yarısı burada ne yapmaya çalışıyorsunuz. Hırsız gibi gece yarısı neyin nesi bu. 'Yolu açmazsam adam değilim' diyen Tanju Özcan'a mahalle halkı müsade etmeyecek. Burada mevzuata aykırı bir durum söz konusu." dedi.

KANUN NE DİYOR?

İçişleri Bakanlığı'nın Mezarlıkların ve Mezarların Mülkiyeti ile ilgili kanunun 8. maddesinde şu ifadeler yer alıyor;

(1) Umumî mezarlıkların mülkiyeti belediye bulunan yerlerde belediyelere, köylerde ise köy tüzel kişiliklerine aittir. Bu yerler satılamaz ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği yolu ile iktisap edilemez.

(2) Mezarlıklar ve şehitlikler ile mezarlar bozulamaz, tahrip edilemez ve kirletilemez. Bu yerler imar mevzuatı ile veya başka herhangi bir şekilde park, bahçe, meydan, otopark, çocuk parkı, yeşil alan gibi sahalar olarak ayrılamaz ve asli gayesi dışında hiçbir amaç için kullanılamaz. Yol geçme zorunluluğu bulunduğu İçişleri Bakanlığınca kabul edilen mezarlıklar veya bölümleri bu hükmün dışındadır. Mezarlık vasfı taşımayan mevcut mezarlıklar da mezarlık dışında başka hiç bir amaç için kullanılamaz.


Editör: K. CAN