SEMPOZYUM GÖZLEMLERİ

  • 20.10.2011 00:00

 

 

İki haftadır kongrelerde ve sempozyumlarda koşturmaktayım.

***

Önce Antalya’da Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneğinin 4. sünü düzenlediği kongrede bildiri sunduktan sonra Oradan Erzuruma gelip “III. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Erzurum Yemekleri Sempozyumu”na katıldım.

***

Sempozyumda Mengen Meslek Yüksekokulundan Öğretim Görevlisi Zühal Özdemir ile Bolu yemekleri ile Erzurum yemeklerini karşılaştırdığımız bir bildiri sunduk. Çok güzel tepkiler aldık.

***

Her iki ilde soğuk kış şartları ile mücadele ettiğinden ve yetiştirilen sebze ve meyvelerin benzerliğinden dolayı yemekler birbine benzemektedir. Doğal olarak farklılıklarda mevcuttur.

***

Erzurumun en büyük farkı hayvancılığın gelişmesinden dolayı hemen her yemeğe et katılmasıdır. Bolunun ise kendine meşhur bir et yemeği yoktur. Her ne kadar dolma, kavurma gibi yiyecekler yapılsa da bunlar bir çok bölgede yapıldığı için Boluya özgü olduğu söylenemez…

***

Erzurumun çay kültürü çok gelişmiş olmuş her köşede kahve demleyip satan yerler mevcuttur. Bolu da Erzurum kadar çay tüketilmemektedir.

***

Boluda ise tatlı kabağı Erzuruma göre çok daha fazla kullanılmakta özellikle tatlısı ön plana çıkmaktadır.

***

Konuyu sempozyum bildiri kitabında detayları ile açıklayacağımızdan burada fazla irdelemeden en büyük çıkarımıma ve Bolu’nun ihtiyacına vurgu yapmak istiyorum: Bolunun artık bir prestij kitaba ihtiyacı var! Türkiyede hemen hemen her ilin kendine ait düzgün bir kitabı varken Bolunun her yönüyle tanıtıldığı bir kitabı yok! Yapılacak böyle bir kitapta hem Bolunun tarihi, hem coğrafik özellikleri ve güzellikleri, ören yerleri, hem de yemekleri tanıtılmalı ve içerik olarak hem bilgi hem de başvuru kitabı olmalıdır. Bu konuda Belediyemize ve sivil toplum kuruluşlarına çok iş düşmektedir.

***

Hepinize iyi haftalar…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız