"Afiyet/Devlet/Güç" 

  • 9.04.2022 14:55

Uzun bir aradan sonra "BizBolulular.com" ailesinde tekrar beraberiz. Bahşettiği sağlık ve afiyet için "ol" emrinin sahibi Rabbime sonsuz kere hamd ediyorum. 
Klasik şiirimizin büyük ustalarından biri olan Muhibbî (Yani Kanuni Sultan Süleyman)
"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi"
mısralarıyla bir padişahın/sultanın sağlığa bakışını ne güzel ifade etmiş. Anlayacağımız ifadeyle mısralarda "Halkın gözünde devlet (iktidar/güç) gibi değerli bir şey yok. Halbuki şu dünyada bir nefes sıhhat gibi devlet (iktidar/güç) olamaz." uyarısı mevcut. Ehl-i hikmet zatlar da alınan ve verilen nefes bağlamında "bir nefeste iki nimete" işaret etmişlerdir. Gerçekten afiyet (sağlık ve esenlik) üzere yaşamak büyük bir nimet. 

Çağımızın sağlık sorunlarını stres, uyku kalitesi, beslenme alışkanlıkları ve hareketliliğimiz (egzersiz performansımız) belirliyor tespiti yanlış olmayacaktır. Gerek kanıta (bilimsel çalışmalara) dayalı modern tıp ekolünde gerekse geleneksel/alternatif tıp ekolünde çoğu hastalığın ve organ disfonksiyonların temelinde stresin yattığı iyi bilinen bir gerçektir.   
Bu açıdan bakınca içinde bulunduğumuz modern çağda stresi yönetmek ve kontrol edebilmek sağlığımız için sigorta hükmündedir. Söylenmesi kadar uygulaması kolay olmayan bir sorun olduğunu herkesin bildiğini düşünüyorum. Konunun uzmanlarının tavsilerine bakacak olursak; "Anı yaşama" sırrını keşfetmek gerekiyor. Dünün pişmanlıkların, yarının kaygılarının bizi esir alıp bugünün güzelliklerini görmemize engel olmasına müsaade etmememiz öneriliyor. Bu açıdan Kanuni Sultan Süleyman'ın "Dünyada bir nefes sıhhat gibi devlet (iktidar/güç) olamaz" uyarısını her daim hatırlamamız yararımıza olacaktır.
İnsanın salt biyolojik bedenden ibaret olmadığını, zihne ve ruha sahip mükemmel bir şekilde yaratılmış varlık olduğunu asla unutmayalım. Bizi maddi manevi bütün hastalıklara karşı koruyacak "şifacıyı" yüce Rabbimiz içimize bir sistem olarak yerleştirmiştir. Bize düşen o sistemin kendini düzenlemesine ve tamir etmesine yardımcı olmaktan ibarettir. Kısaca stresi yönetelim, kaliteli uykuya dikkat edelim, mümkün olduğunca doğal beslenelim ve hareket etmeyi (egzersizi) rutinimize dahil edelim. Sistemin kendini düzenlemesi ve tamir etmesi konularını inşaallah sonraki yazılarımızda sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sağlıklı günler diliyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız