SESSİZLİĞİN SESİ

  • 8.07.2013 00:00

 

Ülkemizde işitme engelliler ile ilgi en geniş araştırma Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı (ÖZİDA) ve Devlet İstatisitik Enstitüsü (DİE) tarafından 2002 yılında gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde işitme özrünün insidansı %03.7 (250 bin) olarak bulunmuştur. Bu veriler ışığında bakıldığında her  ilde yüzlerce belki de binlerce işitme engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Sağlık kurumlarında engelli vatandaşlara daha  iyi hizmet verebilmek için yürütülen en önemli çalışmalardan  birisi olan  işaret dili eğitimi Bolu’da düzenlendi. Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Konferans Salonunda  hafta sonları düzenlenen ve toplam  120 saat olan eğitim 6 aylık bir süreç  sonunda tamamlandı.  Eğitim sonunda  sertifika alanlara 5 Temmuz 2013 günü BTSO da düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Tören sırasında sergilenen performans gösterileri  izleyicilere seyretmeye değer keyifli anlar yaşattı. İşaret diliyle İstiklal Marşımızı ilk defa burada gördüm. Bir çok  sertifika töreni seyretmiş birisi olarak en çok beğendiğim ve takdir ettiğim törenin  bu işaret dili eğitimi sertifika töreni olduğunu düşünüyorum.

Proje,  hastanelere gelen işitme engelli vatandaşlar ile diyalog kurmada sıkıntı yaşanmaması için  sağlık personellerinin  eğitime alınmasını kapsamaktaydı.  Bir Bolu’lu olarak bu güzel proje için başta Bolu Kamu Hastaneler Birliği  Genel Sekreterimiz Sayın  Dr. Murat ÖZMEN’e,   projenin mimarı olan Bolu Kamu Hastaneler Birliği İdari Hizmetler Başkanımız Sayın  Uğur PAY’a ve  arasında mesai arkadaşlarımın da olduğu  kursiyerlere teşekkür ediyorum. Projede katkıları olan  Bolu Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Bolu Halk Eğitim Merkezi çalışanlarına da ayrıca teşekkür etmek isterim.  İşaret dili  kursuna  doktor,  hemşire,  sağlık memuru ve  hasta  karşılama personeline kadar  geniş yelpazede  bir  katılım  gerçekleşti . Sağlık hizmetin her safhasında işaret diline duyulan ihtiyaç açısından bunun büyük bir önemi olduğuna inanıyorum.  Hastanelerimizden hizmet alacak  engelli vatandaşlarımıza daha kaliteli bir hizmet vermek için 6 aylık bir süreçte emek sarf eden ve çaba gösteren bu takdire değer 42 güzel insana tekrar teşekkür ediyorum.

KÖTÜ / İYİ

·         İşitme engelliler, Türkiye'de Türkçe alt yazılı Türk filmi bulamıyor. 74 milyon 724 bin 269 kişinin zevkle izlediği Televizyonlardaki Türk dizi filmlerini işitme engelliler tek kelime anlamadan izlemek zorunda kalıyor. (Kötü)

·         İşitme engellilerin sorunlarını çözmek konusunda gittikleri kamu kurum ve kuruluşlarında yaşadıkları problemler vardı. Bazı kanunlarda yapılan değişikliklerle işitme engellilere gittikleri yerlerde işaret dili tercümanı tarafından yardımcı olunmaktadır. (İyi)


Selam ve dua ile.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız