- 8.07.2013 00:00
Ülkemizde işitme engelliler ile ilgi en geniş araştırma Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı (ÖZİDA) ve Devlet İstatisitik Enstitüsü (DİE) tarafından 2002 yılında gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde işitme özrünün insidansı %03.7 (250 bin) olarak bulunmuştur. Bu veriler ışığında bakıldığında her ilde yüzlerce belki de binlerce işitme engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Sağlık kurumlarında engelli vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için yürütülen en önemli çalışmalardan birisi olan işaret dili eğitimi Bolu’da düzenlendi. Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Konferans Salonunda hafta sonları düzenlenen ve toplam 120 saat olan eğitim 6 aylık bir süreç sonunda tamamlandı. Eğitim sonunda sertifika alanlara 5 Temmuz 2013 günü BTSO da düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Tören sırasında sergilenen performans gösterileri izleyicilere seyretmeye değer keyifli anlar yaşattı. İşaret diliyle İstiklal Marşımızı ilk defa burada gördüm. Bir çok sertifika töreni seyretmiş birisi olarak en çok beğendiğim ve takdir ettiğim törenin bu işaret dili eğitimi sertifika töreni olduğunu düşünüyorum.
Proje, hastanelere gelen işitme engelli vatandaşlar ile diyalog kurmada sıkıntı yaşanmaması için sağlık personellerinin eğitime alınmasını kapsamaktaydı. Bir Bolu’lu olarak bu güzel proje için başta Bolu Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterimiz Sayın Dr. Murat ÖZMEN’e, projenin mimarı olan Bolu Kamu Hastaneler Birliği İdari Hizmetler Başkanımız Sayın Uğur PAY’a ve arasında mesai arkadaşlarımın da olduğu kursiyerlere teşekkür ediyorum. Projede katkıları olan Bolu Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Bolu Halk Eğitim Merkezi çalışanlarına da ayrıca teşekkür etmek isterim. İşaret dili kursuna doktor, hemşire, sağlık memuru ve hasta karşılama personeline kadar geniş yelpazede bir katılım gerçekleşti . Sağlık hizmetin her safhasında işaret diline duyulan ihtiyaç açısından bunun büyük bir önemi olduğuna inanıyorum. Hastanelerimizden hizmet alacak engelli vatandaşlarımıza daha kaliteli bir hizmet vermek için 6 aylık bir süreçte emek sarf eden ve çaba gösteren bu takdire değer 42 güzel insana tekrar teşekkür ediyorum.
KÖTÜ / İYİ
· İşitme engelliler, Türkiye'de Türkçe alt yazılı Türk filmi bulamıyor. 74 milyon 724 bin 269 kişinin zevkle izlediği Televizyonlardaki Türk dizi filmlerini işitme engelliler tek kelime anlamadan izlemek zorunda kalıyor. (Kötü)
· İşitme engellilerin sorunlarını çözmek konusunda gittikleri kamu kurum ve kuruluşlarında yaşadıkları problemler vardı. Bazı kanunlarda yapılan değişikliklerle işitme engellilere gittikleri yerlerde işaret dili tercümanı tarafından yardımcı olunmaktadır. (İyi)
Selam ve dua ile.
Yorum Yap