- 20.04.2013 00:00
Göz önüne getirmek istediğimiz, hayal ettiğimiz ya da zihinde canlandırmak istediğimiz şeyler için “tasavvur” kelimesini kullanırız. Ayrıca, tasarım, düşünce, amaç, niyet, maksat ve plan anlamında da kullanılabilir. Ne maksatla kullanırsak kullanalım tasavvurdaki yamukluk ve şaşılık, eylemde ifsada yani kargaşa ve karışıklığa sebep olur. Bu ise tasavvur eden kişiye dolaylı yoldan zarar verir. Hedefe ulaşmamız aslında imkansızlaşır. İki gördüğünüz şey aslında tek ise hedefinizi bulma ihtimaliniz % 50 değil midir? Hayat yolculuğumuzun rotasındaki tasavvurumuz için % 50 büyük bir risktir. Yaşadığınız bir durumu tekrarlama imkanımız olmadığına göre bu süreçteki tasavvur şaşılığı bizim için kayıp manasına gelmektedir. İnsanlığın geleceği ve mutluluğu için tasavvurların yeniden inşası zorunludur.
Tasavvur sahamız o kadar geniş ki; Mimari tasavvur, iktisadi tasavvur ,sosyolojik tasavvur, teolojik tasavvur vb. Mesela Mimari sahadaki gökdelen tasavvurumuzu düzeltebiliriz. Sümerliler, zamanımızdan 5.000 yıl kadar önce 7 katlı bir bina olarak kuleler yapmıştır. Bizler ise, adına “Babil Kulesi” denilen bu yapılarainatla yükselen gökdelenleri doğal yaşama yayarak, mimari tasavvurun şaşılığını düzeltebiliriz. Bu kuleleri M.Ö. 479'da Babil'i fetheden Pers kralı Xerkes kuleyi yıkmıştır. Büyük İskender Babil'e geldiğinde bu kuleyi eski haline getirmeye karar verdiyse de ömrü buna yetmemiştir. Günümüz mimarisi, Büyük İskender’in vasiyetini yerine getirmek istercesine gökdelenler inşa etmektedir. şehirlere “modern mezar taşları” kazandırmaktadır. Bu mezar taşlarını insanı mekanikleştiren toplum mühendislerine inat, söküp atmayı, aslına uygun doğal yaşama dönmeyi özleyen/isteyen insan sayısının az olmadığını düşünüyorum.
Tasavvur şaşılığı zamanımızda insanı mekanikleştiren ve bilişim girdabında aklını başından alan bir tablo ortaya çıkarmıştır. Mükemmel yaratılmış olan insanı ve yaşamını, stres ve depresyon tanımlamaları ile hasta ve hastaneye çevirmiştir. Tasavvur şaşılığı, aspirinin bakkallarda satılması gibi “stres ve depresyon”kavramlarını toplum için sıradanlaştırmıştır. Bu tablo içinde bir kenarda ellerini ovuşturan ilaç şirketleri, bir kenarda ise topluma adapte olmakta zorlanan, tasavvurşaşılığının kurbanı olan mükemmel yaratılmış insan durmaktadır. Tasavvur şaşılığının toplumu harcamasına izin vermeme sorumluluğunun iki dünyalılık inancına sahip herkesin görevi olduğuna inanıyorum.
Hülasa; Tüketim çılgınlığına karşı üreterek…Modern mezar taşı gökdelenleri, mimari tasavvurumuzdan çıkararak… Nitel yaşantıyı, nicel yaşantılara tercih ederek…Toplumsal hedef ve beklentileri erdemler kervanına katarak…Sabırla ve dua ile kainatın yaratıcısına sığınarak, tasavvurumuzun şaşılık ameliyatına başlayabiliriz.Biyolojik bedene benzer ihtiyaçları olan ruh bedenimize göstereceğimiz alaka, ameliyat öncesi yapılması gereken en önemli hazırlıktır.
Selam ve dua ile.
Yorum Yap