SAĞLIKTA DEV ADIMLAR

  • 31.10.2012 00:00

 

Hastaneler sağlık sisteminin kalbi mesabesinde olan kurumlardır. Sağlık hizmetleri sistemi içinde birkaç nedenle en önemli konumda sayılırlar. Tıbbi açıdan önemli ve kısa sürede çözüm isteyen hizmetlerin neredeyse tamamı hastanelerin alanına girer. En pahalı cihazlar ve insan kaynakları hastanelerde yer almaktadır. Sistemleri çok karmaşıktır vesağlık sisteminin yönetilmesi en zor kısımları buralardır. Bakıldığında mükemmel bir organizmanın rahatsızlıklarıyla uğraşan bu kurumlar, işleyişinde hatayı asla kaldırmayan bir yapı arz ederler. Buralarda yapılacak hatalar “pardon” ile telafi edilemez büyüklükte olabilir. Netice de can vardır, canlar vardır. Sadece merhamet, sevgi ve fedakarlıkla baş edilebilecek bir yorgunluk, bu sistemin içinde yer alan çalışanların kaderidir.

 

Bilgi çağına yakışır şekilde ülkemizde,  Sosyal Güvenlik Sistemi, Sağlık Bakanlığı yönetim şekli, özel hastanecilik, ilaç tedarik ve sunum sistemi ve nihayet hastane yönetim sistemleri de değişmiş ve modern yönetim ilkeleri sahada uygulanmaya başlanmıştır. 2 Kasım 2011'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısını yeniden düzenleyen 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu hastane birlikleri oluşturulması kararlaştırılmış, bunun için de bir yıllık süre tanınmıştır. Düzenleme, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarının il düzeyinde Kamu Hastaneleri Birlikleri kurularak işletilmesini öngörmektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programını başarılı bir şekilde yöneten ve uygulayan Sağlık Bakanlığı bu defa hastane yönetiminde günümüzün şartlarına uygun modern hastane yöneticiliğini hedefleyen Kamu Hastane Birliklerini kurmak ve hayata geçirmek üzeredir. Bana göre bütün zor şartlara rağmen bunu yapan siyasi, bürokrasi ve idari aktörlerin alkışlanması lazımdır. Peki bu yeni yönetim sisteminden neler beklenmelidir?

 

Kamu Hastaneleri Birlikleri yönetim modeli, kamu kaynaklarının rasyonel kullanımı açısından etkili olacaktır. Kaynaklar il bazında değerlendirildiği için daha verimli, daha etkin ve daha sorunsuz kullanılacaktır. İnsan kaynağı açısından ise, il genelinde ve ilçelerde ihtiyaç duyulan insan kaynağı daha gerçekçi hesaplanabilecek insan kaynağının ve hizmetin homojen dağılımı sağlanabilecektir. Özellikle direkt hizmet üretiminde etkin olan alt yapı daha etkin planlanabilecektir. Yönetimsel alanda daha etkin metotlar uygulanabilecektir.Hastanelerde ses getirici tanı ve tedavi yöntemlerinin öne çıkartılması, maliyet muhasebesinin gündeme sokulması, ölçülebilir ve iyileştirilebilir süreçlerle sorunlara anında müdahale edilebilmesi, hizmetin ilin her kesimine aynı orandan yayılması, parasal kaynakların etkin kullanılması ve standardın sağlanması mümkün olacaktır.

 

Sonuç olarak bu sistemle hastanelerde modern yönetim ilkelerini uygulamak üzere önemli adımlar atılmış olacaktır. Kamu Hastaneleri Birlikleri yönetim modeli, modern hastane yönetiminin başlangıcı olacak diyebiliriz. Ancak unutmamak gerekir ki, yönetim anlayışı nasıl olursa olsun yönetenin kapasitesi kadar algılanabilecektir. Uygulamanın faydalı olabilmesi ve doğru anlaşılabilmesi için yöneticilere çok iş düşecektir. Ülkemizde sağlık siteminde yeni bir sayfa açacak bu uygulamanın hayırlara vesile olmasını Rabbimden diliyorum.

 

Selam ve dua ile.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • akil
    akil
    30.11.2011 11:28

    denetmenler hakkında yapılan bu düzenlemeler akla, vicdana, hukuka, emeğe, eşitliğe, insan onuruna ve ahlaka aykırı bir düzenleme olup, bu büzenlemeyi yapanların empati kurarak yaptıklarını bir daha gözden geçirmelerini diliyorum....

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız